•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Ik ben een zorgprofessional

Werk je als zorgprofessional in een instelling, ziekenhuis of in de thuiszorg? Dan heb je regelmatig te maken met mantelzorgers. Soms verlenen zij het grootste deel van de zorg, soms doe jij dat. In alle gevallen is een goede samenwerking essentieel. Hoe kun je daarvoor zorgen?

Wie zijn mantelzorger?

Mantelzorgers kunnen partners, familieleden of vrienden zijn. Meestal kennen zij de zorgvrager goed. Zij weten welke impact de ziekte of beperking op hem of haar heeft. Ook weten ze hoe de cliënt was voor het ziekteproces en kennen zij de context van de eigen omgeving. Daarmee zijn mantelzorgers voor jou als verpleegkundige, verzorgende of helpende van grote waarde. Je kunt die ervaring en kennis gebruiken om je zorg en begeleiding goed af te stemmen op de zorgvrager. Zijn er knelpunten, dan weten mantelzorgers soms direct waar dat aan ligt. Dit helpt je om die knelpunten op te lossen.

Het is belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan, naar hen te luisteren en ook je eigen inzichten met hen te delen. In de dagelijkse hectiek is dat soms lastig, maar het levert alle partijen veel op. Bovendien is goede informatie een voorwaarde voor een goede samenwerking.

 

Handige tools voor professionals

Op deze pagina vind je een aantal handige tools voor professionals.

 


Goed in gesprek met mantelzorgers

Via Free-learning van Vilans kun je de volgende e-learning modules volgen over goed in gesprek gaan met mantelzorgers.

Je kunt hier ook het webinar over 'Goed in gesprek' terugkijken.