•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Ik ben een zorgprofessional

Werk je als zorgprofessional in een instelling, ziekenhuis of in de thuiszorg? Dan heb je regelmatig te maken met mantelzorgers. Soms verlenen zij het grootste deel van de zorg, soms doe jij dat. In alle gevallen is een goede samenwerking essentieel. Hoe kun je daarvoor zorgen?

Wie zijn mantelzorger?

Mantelzorgers kunnen partners, familieleden of vrienden zijn. Meestal kennen zij de zorgvrager goed. Zij weten welke impact de ziekte of beperking op hem of haar heeft. Ook weten ze hoe de cliënt was voor het ziekteproces en kennen zij de context van de eigen omgeving. Daarmee zijn mantelzorgers voor jou als verpleegkundige, verzorgende of helpende van grote waarde. Je kunt die ervaring en kennis gebruiken om je zorg en begeleiding goed af te stemmen op de zorgvrager. Zijn er knelpunten, dan weten mantelzorgers soms direct waar dat aan ligt. Dit helpt je om die knelpunten op te lossen.

Het is belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan, naar hen te luisteren en ook je eigen inzichten met hen te delen. In de dagelijkse hectiek is dat soms lastig, maar het levert alle partijen veel op. Bovendien is goede informatie een voorwaarde voor een goede samenwerking.

 

Wie bieden jou als professional kennis aan op het gebied van respijt/mantelzorgpauze en hoe mantelzorgers te betrekken bij jouw werk. Kijk hiervoor ook op onze activiteitenkalender voor professionals

Informatiefilm respijt/mantelzorgpauze voor jou als professional

We hebben een informatieve voorlichtingsfilm voor jou gemaakt over het nemen van een mantelzorgpauze of respijt. Hier kun je deze film downloaden en bekijken op youtube.

Het inschakelen van tolken door medici

In Arnhem kunnen de medische professionals rechtstreeks via Global talk, een tolk inschakelen in medische situaties. Dat zijn medische professionals zoals bijvoorbeeld de huisarts, apotheek, het ziekenhuis of welke ander medici ook.
Hoe werkt het inzetten van een tolk via Global Talk?
Binnen 24/7 kun je binnen 1 minuut een tolk spreken. Global talk heeft meer dan 45 jaar ervaring in tolkendiensten en werkt met professionele en gespecialiseerde tolken. Voor meer informatie neem contact op via 0882555222 of via customerservice@globaltalk.nl.
Voor mensen met COA-zorgnummer volg de instructies in het belmenu van Global Talk. Daarvoor is dan ook het COA-zorgnummer nodig. De tolk wordt dan vergoed door het ministerie.
Huisartsen kunnen tolken inzetten via Arnhems Fonds Achterstandswijken. De inzet van de tolk is dan geheel kosteloos.

Voor meer informatie hierover kijk op https://www.afa-arnhem.nl/ en ook op: https://www.zoschakeltueentolkin.nl/ en op https://www.globaltalk.nl/dienst/tolkentelefoon/

Handige tools voor professionals

Op deze pagina vind je een aantal handige tools voor professionals.

 


Goed in gesprek met mantelzorgers

Via Free-learning van Vilans kun je de volgende e-learning modules volgen over goed in gesprek gaan met mantelzorgers.

Je kunt hier ook het webinar over 'Goed in gesprek' terugkijken.