•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Ik ben een jonge mantelzorger

Eén op de vier jongeren is mantelzorger. Je bent dus niet de enige. Voor iemand zorgen kan fijn zijn, maar het kan je ook te veel worden. Er is minder tijd voor leuke dingen, zoals je hobby's en afspreken met vrienden. Misschien voel je je zelfs wel schuldig wanneer je iets gezelligs doet of je maakt je veel zorgen over de ander. Dit kan uiteindelijk onbewust van invloed zijn op je schoolprestaties of werk.

Wanneer ben je jonge mantelzorger?

Alle kinderen en jongeren in de leeftijd t/m 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft, zijn jonge mantelzorger. Maar ook als je zorgt voor een familielid of zorgt voor iemand anders in je omgeving ben je een jonge mantelzorger.

Je bent bijvoorbeeld een jonge mantelzorger als je zorgt voor:

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar er zijn natuurlijk veel meer situaties waarin je mantelzorger kunt zijn. Dat zie je in dit filmpje van Mantelzorg.nl.


Compliment Jonge Mantelzorger

Als Jonge Mantelzorger kun je terecht bij MVT Arnhem voor ondersteuning en advies. Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor het Compliment voor Jonge Mantelzorgers. Dit is een waardering voor alles wat je doet voor je zieke vader, moeder, broer of zus(je). Ook is het een erkenning voor wat je soms moet missen als je opgroeit met zorg. Het compliment bestaat uit een “Dit is Arnhem Pas” ter waarde van 50 euro, die je kunt inwisselen bij diverse winkels in Arnhem. Lees hier of je in aanmerking komt en hoe je het compliment kunt aanvragen. 

Nieuwsbrief Jonge Mantelzorgers

We hebben voor jonge mantelzorgers een speciale nieuwsbrief gemaakt. Met ervaringsverhalen en handige tips voor jonge mantelzorgers. Je kunt deze nieuwsbrief hier bekijken. 

Tip: Bekijk ook eens onze pagina's met handige boeken en luistertips

Bekijk hier het filmpje van jonge mantelzorger Kaya.

Zij zorgen ook

Lees de ervaringen van andere jonge mantelzorgers.

Lees meer

Vind je balans

Lees meer over hoe je een goede balans kunt vinden tussen zorgen en andere belangrijke dingen.

Lees meer

Krijg ondersteuning

Op deze pagina vind je alles over ondersteuning voor jonge mantelzorgers.

Lees meer

Terugblik Week van de Jonge Mantelzorger

In de week van 1-7 juni 2024 hebben we diverse leuke activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers.

Ga naar fotoalbum

 

Toolkit voor jou, je ouders en professionals

Vind jij het ook belangrijk dat jouw docent, coach of zorgprofessional weet wat het is om jonge mantelzorger te zijn? Verwijs ze dan naar onze toolkit.

Ga naar de toolkitTips voor jonge mantelzorgers

Deel je zorg
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

Bespreek het op school of op je werk
Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.

Geef aan wanneer het te veel is
Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Neem dan contact op met MVT, wij kunnen je doorverwijzen naar iemand in jouw omgeving die je verder kan ondersteunen. Ook kun je je zorgen of problemen bespreken met je ouders of verzorgers.

Blijf leuke dingen doen 
Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.

Zoek informatie 
Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.

(klik op de afbeelding om te vergroten)