•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Ik zorg voor mijn kind

Als ouder zorg je voor je kind, dat is heel gewoon. Maar als je extra zorg moet verlenen omdat je kind een handicap of beperking heeft, ben je wellicht mantelzorger. Het is goed om je dat te realiseren want voor mantelzorgers zijn er allerlei vormen van ondersteuning mogelijk die jou kunnen helpen om er voor je kind, je partner, je gezin én jezelf te zijn.

Als je nog meer kinderen hebt dan zijn zij jonge mantelzorgers. Want ook al helpen ze wellicht niet altijd mee in de zorg, ze kunnen zich wel zorgen maken. Voor hen hebben we een speciale pagina op deze site ingericht met meer informatie.
ZIJ ZORGEN OOK

Lees ervaringen van andere mantelzorgers die zorgen voor hun kind.

Lees meer

VIND JE BALANS

Lees meer over hoe je een goede balans kunt vinden tussen zorgen en andere belangrijke dingen.

Lees meer

KRIJG ONDERSTEUNING

Op deze pagina vind je alles over ondersteuning voor mantelzorgers.

Lees meer

Toolkit jonge mantelzorg

Zorg jij voor je kind, en zijn er nog andere kinderen in je gezin? Dan zijn deze kinderen vaak 'jonge mantelzorger'.
Jonge mantelzorger ben je niet alleen als je mee-zorgt maar ook als je je zorgen maakt of zorg tekort komt.

Ga naar de toolkitTips voor als je zorgt voor je kind

Deel je zorg
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

Bespreek het op je werk
Vertel aan je leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.

Geef aan wanneer het te veel is
Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Neem dan contact op met MVT, wij kunnen je doorverwijzen naar iemand in jouw omgeving die je verder kan ondersteunen. Ook kun je je zorgen of problemen bespreken met de zorgprofessionals van je kind.

Blijf leuke dingen doen 
Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.

Zoek informatie 
Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. 

Handige websites voor ouders: