•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Startpunt voor mantelzorgers

Zorgen voor je naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Mensen doen dit uit liefde voor elkaar.

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg. Je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je hebt (in de toekomst) hulp van een mantelzorger nodig. Sommige mantelzorgers zorgen 24 uur per dag en kunnen hier niet zomaar mee stoppen. Er zijn ook mantelzorgers die soms vepleegkundige handelingen verrichten.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is hulp verlenen aan een hulpbehoevende of zorgvrager in je directe sociale omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je partner, ouder(s) of kind, maar die hulp kan ook gegeven worden aan familie, kennissen of buren. Echter, hulp aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen zoals oppassen op gezonde kleinkinderen valt niet onder mantelzorg.

Het verlenen van hulp kan intensief zijn, maar ook als je minder intensief hulp verleent kun je mantelzorger zijn. Mantelzorg gaat verder dan de gebruikelijke hulp.

Gebruikelijke hulp of zorg is de dagelijkse zorg die huisgenoten elkaar bieden omdat zij samen het huishouden voeren. Daar zijn zij samen verantwoordelijk voor. Mantelzorg gaat verder dan deze alledaagse zorg. 

Mantelzorg is onbetaalde hulp en kan nooit als een verplichting worden opgelegd.

Zorgen voor de ander begint bij zorgen voor jezelf

Wanneer je intensief voor een ander zorgt, schiet de zorg voor jezelf er nog weleens bij in. Langdurig voor een ander zorgen kan niet zonder ook goed voor jezelf te zorgen. Door goed voor jezelf te zorgen, hou je de zorgtaken uiteindelijk langer vol. Anders gezegd, je draagkracht en draaglast moeten met elkaar in balans zijn.

Soms helpt het om je zorgtaken even helemaal uit handen te geven. We noemen dit een zorgpauze of respijtzorg. MVT heeft hiervoor de website mantelzorgpauze gemaakt met alle informatie over dit onderwerp én adressen waar je in en rondom Arnhem terecht kunt.

Jij bent mantelzorger!

Speciaal voor jou hebben we deze flyer met tips gemaakt.
Je kunt deze lezen, en delen, in verschillende talen.

Jij bent mantelzorger!

You are an informal caregiver! (Engels)

Siz bir bakim verensiniz! (Turks)

أنت مقدم للرعاية غير الرسمية! (Arabisch)Mantelzorgen doe je niet alleen

Mantelzorg heeft impact op je eigen leven. Er is ondersteuning beschikbaar om je hierbij te helpen.
Op onze site hebben we deze informatie voor je verzameld.
En heb je vragen? Dan kun je bij ons terecht.

Check deze sites

Ook op andere sites kun je nuttige informatie vinden:

Gemeente Arnhem - voor mantelzorgers
MantelzorgNL - financiële regelingen
Deel je zorg - community