•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Zorg delen

Overdragen van zorg hoe doe ik dat?

Draag je als mantelzorger de zorg tijdelijk over aan een ander? Dan spelen er mogelijk vragen door je hoofd als "zal het wel goed gaan?" of "wat moet ik allemaal regelen?" Hieronder vind je tips die je bij de overdracht kunnen helpen.

Verzamel en geef tips Terwijl je voor je naaste zorgt, bedenk je waarschijnlijk veel dingen die voor de vervanger belangrijk zijn om te weten. Bijvoorbeeld over de verzorging of het eten. Schrijf deze tips op zodra je eraan denkt en geef ze door aan je vervanger.

Ga van te voren kijken Gaat je naaste naar een locatie buitenshuis? Neem dan van te voren samen een kijkje bij deze voorziening. Als je je er concreet iets bij kunt voorstellen, wordt het voor jullie beiden makkelijker om je erop voor te bereiden.

Wat als degene voor wie je zorgt niet wil? Het kan lastig zijn om je naaste ervan te overtuigen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt. Jouw zorg is immers heel vertrouwd. Maar tijd voor jezelf is uiteindelijk ook goed voor jullie beiden, omdat je zo nieuwe energie opdoet. Laat eventueel een familielid, vriend of huisarts met je naaste praten. Bemiddeling door iemand die je beiden vertrouwt, werkt in veel gevallen goed.

Gebruik een checklist

 

Je kunt de tips ook noteren op een van de checklists. Zo vergeet je niets en is de informatie goed terug te vinden.
Vooral als je de zorg voor de eerste keer overdraagt, raden wij je de checklists aan die MantelzorgNL gemaakt heeft. 

Checklist tijdelijk overdragen van de zorg

de checklist overdragen van de zorg partner

checklist overdragen van de zorg kind.

Handige tool voor overdracht


Via een digitale gezondheidsomgeving kan de gratis tool van Caren zorgt, inzage geven bij de controle over de gezondheid van je naaste. De digitale tool van Caren zorgt helpt je ook met het organiseren van zorg voor jou naaste en maakt het mogelijk om informatie te delen en taken te plannen rondom de zorgsituatie. Jouw naaste bepaalt zelf met wie hij/zij de gegevens wilt delen en of je Caren wilt koppelen met de professionele zorg. Neem een kijkje op de website van carenzorgt.