•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Ik zorg voor mijn ouder

Wanneer je ouders op leeftijd komen, hebben ze vaker hulp nodig bij dagelijkse dingen zoals boodschappen doen, het huishouden of doktersbezoek. Ongemerkt kun je dan ineens mantelzorger worden en besteed je steeds meer tijd aan hulp bieden aan je ouders. Ook al doe je het met liefde, het is ook belangrijk om je eigen dingen te blijven doen.

Hoe vind je hierin een gezonde balans en hoe ga je het gesprek hierover aan met je ouders over ieders' behoefte? Dit filmpje van MantelzorgNL geeft je tips!

ZIJ ZORGEN OOK

Lees de ervaringen van andere mantelzorgers die zorgen voor hun ouder.

Lees meer

VIND JE BALANS

Lees meer over hoe je een goede balans kunt vinden tussen zorgen en andere belangrijke dingen.

Lees meer

KRIJG ONDERSTEUNING

Op deze pagina vind je alles over ondersteuning voor mantelzorgers.

Lees meer

Tips voor als je zorgt voor je ouder

Deel je zorg
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

Bespreek het op je werk
Vertel aan je leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.

Geef aan wanneer het te veel is
Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Neem dan contact op met MVT, wij kunnen je doorverwijzen naar iemand in jouw omgeving die je verder kan ondersteunen. Ook kun je je zorgen of problemen bespreken met de zorgprofessionals van je ouder.

Blijf leuke dingen doen 
Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.

Zoek informatie 
Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. 

 Kijk ook eens op deze sites!

MantelzorgNL

M-power -> als je mantelzorgt en werkt

Netwerk dementie -> als jouw naaste dementie heeft