•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Mantelzorg & Gezin

Is er iemand in je gezin die extra zorg nodig heeft? Dat kan pittig zijn en het kan invloed hebben op het hele gezin inclusief de kinderen. Hieronder een aantal algemene handige tips en tools waar je mogelijk wat aan hebt als mantelouder.

  • De gemeente Arnhem waardeert haar mantelzorgers. Daarom bieden zij jaarlijks het mantelzorgcompliment aan.
    Ook voor de jongeren is er een speciaal compliment voor jonge mantelzorgers. 
  • Mantelzorgvergunning: De parkeerkosten voor mantelzorgers kunnen soms behoorlijk oplopen. Indien de ontvanger van mantelzorg al een bezoekersvergunning heeft, is het wellicht mogelijk om 500 extra parkeeruren te krijgen met deze regeling.
  • Verzekering voor mantelzorgers: een verzekering voor schade en ongevallen tijdens jouw werk als vrijwilliger of mantelzorger
  • Patientenvereninging: geeft informatie over een ziektebeeld. Zoek op het specifieke ziektebeeld bv. Parkinson, MS, ALS of bv. syndroom van down. Op de specifieke patientenverening vindt je goede informatie over het betreffende ziektebeeld. Ook vind je hier uitleg voor je kinderen; dit is belangrijk.

Het vinden van de juiste regels of regelingen die passen bij jouw specifieke situatie kan enorm lastig zijn.
Daarom kun je in Arnhem terecht bij verschillende organisaties om je hierbij te helpen.

  • De wijkcoach is vaak je eerste aanspreekpunt. Hij of zij kan je ook helpen met het aanvragen van voorzieningen/ indicatiestelling.
  • De cliëntondersteuner is een persoon die naast je komt staan en je kan helpen bij het vinden van de juiste weg. Deze kan ook ondersteunen in de gesprekken met je wijkcoach. Goed om te weten, de clientondersteuner van Zorgbelang is gratis en onafhankelijk! Kijk op hun website: Zorgbelang
  • Een mantelzorgmakelaar kan je ondersteunen bij de regelgeving, maar bijvoorbeeld ook in gesprekken met een arts. De ondersteuning van een mantelzorgmakelaar is niet gratis, maar wordt vaak voor een deel vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Op onze website vind je een actueel overzicht per verzekering.
  • Een mantelzorgpauze geeft jou als mantelzorger de mogelijkheid jouw zorgtaken tijdelijk op een verantwoorde manier aan een ander over te dragen. Op onze website lees je meer over het aanbod en hoe je dit kunt aanvragen. Maar kijk ook zeker bij je eigen zorgverzekering wat deze hierin vergoedt. Het is belangrijk voor het hele gezin om regelmatig een pauze in te lassen!
  • De regelhulp van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, helpt je bij vragen over de zorgwetten.
  • En natuurlijk kun je ook altijd je vraag stellen aan MVT Arnhem! Ook voor de jonge mantelzorgers hebben we een speciale pagina/nieuwsbrief: zie hier meer info. 

Je hoeft het niet alleen te doen! Iemand die je begrijpt!

Los van alle ondersteuning en tools die beschikbaar zijn, is het soms ook fijn om met lotgenoten te praten. Andere ouders die wellicht in een soortgelijke situatie zitten begrijpen vaak beter waar jij tegenaan kan lopen. Er zijn verschillende organisaties in Arnhem die zich hiervoor inzetten. Zie hieronder een overzicht:

  • Bijzonder in Arnhem is er voor alle ouders in én om Arnhem met een kind met een uitdaging of handicap, hoe groot of klein ook.
  • Mantelmama is dé online community met blogs, vlogs, nieuws & actualiteiten voor en door gezinnen met een zorgintensief kind.
  • Stichting moeders voor elkaar organiseren een verwendag voor moeders van een kind met een beperking.
  • Kasam; Samen leren omgaan met kanker.
  • Buddy4 Caring Parents via Radboudumc; Kom in contact met een mede ouder van een kind met een ontwikkelstoornis.
  • Jouw metgezel Metgezel helpt jou en je gezin met dat wat nodig is.

Tot slot zijn er landelijk ook een aantal goede platform voor ouders. Hieronder vind je de belangrijkste:

  • www.schouders.nl; ervaringskenniscentrum van, voor en door ouders van zorgkinderen. Het biedt concrete handvatten, zoals een gids voor ouders na de diagnose van hun kind. De gids bevat informatie over; gezin en relaties/opgroeien/vrije tijd/werk/financien/onderwijs/zorg en zelfstandig leven.
  • www.iederin.nl; Belangenbehartiging voor mensen met een lichamelijk handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte.
  • Balans Landelijke oudervereniging: Vereniging Balans staat op voor ouders van kinderen en jongeren die net iets meer, of iets anders nodig hebben bij het leren of in de opvoeding.
    www.ouderkennis.nl; Ouderkennis biedt inspiratie, kennis, denkstof en soms ook praktische tips voor iedereen die werkt met en voor ouders en voor iedereen die nieuwsgierig is naar het perspectief van ouders.
  • www.hetjuisteloket.nl; Het Juiste Loket geeft informatie aan mensen die vragen hebben over de langdurige zorg. Bijvoorbeeld als zij niet weten waar zij voor zorg of ondersteuning terecht kunnen.

Onder elk van deze items vindt je weer aanvullende informatie die zeer nuttig is, dus ben je als ouder zoekende kijk dan zeker op deze goede informatieve website. Vind je niet wat je zoekt MVT Arnhem kan altijd helpen om het goede antwoord te vinden en luistert en denkt graag met je mee. Bel gerust: 026-370 35 40      

Overige Handige Links:

 

Aanvullende informatie:

 

Boeken:

Voor leuke en interessante boeken zie een lijst op onze website

Tot slot

Praat met elkaar! Met elkaar als partners, maar natuurlijk net zo belangrijk praat met de “niet zieke””  kinderen in het gezin en vraag hoe het voor hen is. Belangrijk dat je daar goede momenten voor kiest, zodat je kind zich echt op zijn of haar gemak voelt en weet dat je tijd en aandacht voor hem/haar hebt en de behoefte voelt om dingen met je te delen. Denk aan zaken als:

  • Luister actief. Toon oprechte interesse door oogcontact te houden en positief te reageren op hun verhalen.
  • Kies een goed moment. Jouw kind staat waarschijnlijk niet te popelen om te praten over de mantelzorgsituatie. Soms zijn de beste momenten als je samen uit het raam staart tijdens het autorijden. Of tijdens het eten. Gewoon op ongedwongen en fijne momenten samen.
  • Maak een goed moment als het bovenstaande moeilijk is gezien jullie mantelzorgsituatie. Laat bv. 1x per week uw kind kiezen wat het wil eten en bespreek op weg naar de winkel dat je het zo fijn vindt om dit samen te doen. 
  • Stel een beperkt aantal vragen. Stel niet te veel vragen, anders kan je nieuwsgierigheid aanvoelen als een ondervraging. Als jouw kind niet wil praten, ga dan verder met een ander onderwerp om uw gesprekken over het mantelzorgen leuk te houden. Of houd gewoon lekker even je mond en ga gewoon eens naast elkaar zitten. Zonder mobiel. Observeer je kind. Hoe ziet het eruit? Hoe hangen de schouders? Wat straalt het uit?
  • Geef het voorbeeld. Vertel dingen over je eigen dag. Praat over de hoogte- en dieptepunten. Laat zien dat het oke is om deze te hebben. Wees transparant.
  • Geef niet meteen advies. Weersta écht de drang om jouw kind te vertellen wat het moet doen als het zegt dat het een probleem heeft ondervonden. Verwoord gewoon eens de gevoelens en gedachten die ze zelf met je delen. Zo sluit je mooi aan. En wellicht ontstaat er dan ruimte om mee te denken over eventuele oplossingen. Wat heeft jouw kind eigenlijk zelf al bedacht? En hoe kunnen jullie dit als gezin beter voor hem/haar facilitairen?
  • Delen is helen. Als jullie kind daaraan toe is, is het ook belangrijk om de thuissituatie te delen op school (leraar/mentor of slb’r). School kan dan rekening houden met de situatie. Voor jezelf is het goed de situatie te delen met je werkgever, zodat er rekening gehouden kan worden met jou situatie.

 






Toolkit voor jongeren, ouders en professionals

Bekijk hier de toolkit voor jonge mantelzorgers.

Ga naar de toolkit