•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Mantelzorg & Dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Het is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte die veel vragen oproept. Vaak duurt het een tijdje voordat de vergeetachtigheid die mensen aanvankelijk voor lief namen dementie blijkt te zijn.

Als de afhankelijkheid van iemand met dementie toeneemt, wordt zijn of haar partner, zoon, dochter, familielid, buurvrouw, buurman gaandeweg ook mantelzorger. In eerste instantie merk je dat als mantelzorger misschien niet eens. Maar er komt een moment dat je duidelijk meer moet doen voor de ander dan je gewend bent. Je helpt bijvoorbeeld bij het aankleden, koken, de weg vinden of het nakomen van afspraken.
In de praktijk wachten mantelzorgers vaak te lang voor ze hulp inschakelen. Te veel zorgtaken en rusteloze nachten schaden ook de gezondheid van de mantelzorger zelf.

In Arnhem is in 2019 het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (NDAO) opgericht. Hierin werken diverse organisaties, waaronder MVT Arnhem, intensief samen om zowel de mantelzorger, de zorgvrager én de zorgprofessional te ondersteunen. De website van het NDAO is dé informatiebron voor iedereen die iets wil weten of wil regelen m.b.t. begeleiding of ondersteunen bij dementie. Heb je vragen rondom dementie en mantelzorg, dan kun je natuurlijk ook bij MVT Arnhem terecht! 

Op deze website staat sinds kort een digitaal overzicht waarin helder is weergegeven welke ondersteuningsmogelijkheden er op het gebied van dementie in Arnhem zijn.


Daarnaast is er een prachtige informatieve website gemaakt voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie: https://www.pharos.nl/zorg-jij-voor-iemand-met-dementie/

Bij Stichting Alzheimer Nederland kun je folders opvragen over verschillende thema’s tav dementie: Is het dementie? Geheugentest brochure. Diagnose en nu? Leven met dementie. 100 activiteiten. Regelen bij dementie. Thuiswonen met dementie. Wet zorg en dwang. Dementie op jonge leeftijd. Regelen bij dementie. Als thuiswonen niet meer gaat. Verlies en afscheid. Nalaten.

Zie: Brochures en informatie Alzheimer Nederland

Aanbod MVT

MVT Arnhem heeft jou als mantelzorger voor iemand met dementie het volgende te bieden:

  • Jaarlijks organiseren wij de training ‘Zorgen voor een ander, begint bij jezelf’. Een training waarin je als mantelzorger leert om de balans tussen jouw draaglast en draagkracht te (her)vinden.
  • De training ‘Nieuwe Herinneringen’: Hoe blijf je in contact met degene die dementie heeft zodat je met plezier en voldoening kunt blijven zorgen?

Deze trainingen en andere activiteiten vind je in onze activiteitenkalender.

Voor professionals is er de Digitale community voor zorgprofessionals - Dementiezorg is netwerkzorg.
Goede ondersteuning van mantelzorgers en zorgvragers vraagt om een effectieve samenwerking. Contact en uitwisseling tussen de verschillende zorgprofessionals is daarom essentieel. Daarvoor heeft MVT een speciaal digitaal platform gecreëerd voor zorgprofessionals in Arnhem. Hier wordt in een besloten omgeving informatie en ervaring gedeeld. Ben jij wijkcoach, case manager dementie, wijkverpleegkundige, praktijkondersteuner van de huisarts, ergotherapeut of een andere zorgprofessional werkzaam in de dementiezorg? Dan ben je van harte welkom bij deze community

Tips & links

Er is heel veel informatie op internet te vinden over dementie. Dit is onze top 3. Voor andere informatie kun je kijken bij de website van het NDAO

  • Bij de Geheugensteun in Rozet Presikhaaf vind je Alzheimercafé’sinformatie over initiatieven die mantelzorgers kunnen ontlasten en boeken over dementie. De Geheugensteun is een fysiek laagdrempelige plek voor iedereen die nieuwsgierig is naar alles wat met het geheugen te maken heeft.


Nieuwsbrief dementie

Voor het thema dementie hebben we een speciale editie van onze nieuwsbrief uitgebracht met ervaringsverhalen en handige tips.
Deze kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.Overzicht mantelzorgondersteuning dementie in Arnhem voor professionals

Op de website van het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (NDAO) staat sinds kort een digitaal overzicht waarin helder is weergegeven welke ondersteuningsmogelijkheden er op het gebied van dementie in Arnhem zijn.

Vragen over het geheugen en dementie? Van harte welkom in ‘DE GEHEUGENSTEUN’

Sinds een aantal jaren is de website van het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (www.ndao.nl) de online vraagbaak over dementiezorg in Arnhem e.o. Sinds kort is daar een fysieke plek bij gekomen. Want soms is het ook prettig om met je vragen persoonlijk bij iemand terecht te kunnen of je ervaringen met iemand te delen. Daarvoor is 'De Geheugensteun' geopend als onderdeel van de bibliotheek in MFC Presikhaaf (Laan van Presikhaaf 7, 6826 HA Arnhem). Iedere dinsdag is er van 13.30 – 15.30 uur een inloopspreekuur.  Iedereen die iets wil weten over dementie of andere geheugenproblemen, een hulpvraag heeft en het lastig vindt om de juiste instantie te vinden, of gewoon een kop koffie wil drinken (eventueel samen met degene met dementie), kan hier zonder afspraak terecht. Wellicht komen mantelzorgers dan ook andere mantelzorgers tegen waarmee ervaringen uitgewisseld kunnen worden.

De Geheugensteun is een gezamenlijk initiatief van Rozet, SWOA, MVT Arnhem en het NDAO.

geheugensteun