•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Mantelzorg & Dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Het is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte die veel vragen oproept. Vaak duurt het een tijdje voordat de vergeetachtigheid die mensen aanvankelijk voor lief namen dementie blijkt te zijn.

Als de afhankelijkheid van iemand met dementie toeneemt, wordt zijn of haar partner, zoon, dochter, familielid, buurvrouw, buurman gaandeweg ook mantelzorger. In eerste instantie merk je dat als mantelzorger misschien niet eens. Maar er komt een moment dat je duidelijk meer moet doen voor de ander dan je gewend bent. Je helpt bijvoorbeeld bij het aankleden, koken, de weg vinden of het nakomen van afspraken.
In de praktijk wachten mantelzorgers vaak te lang voor ze hulp inschakelen. Te veel zorgtaken en rusteloze nachten schaden ook de gezondheid van de mantelzorger zelf.

In Arnhem is in 2019 het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (NDAO) opgericht. Hierin werken diverse organisaties, waaronder MVT Arnhem, intensief samen om zowel de mantelzorger, de zorgvrager én de zorgprofessional te ondersteunen.
De website van het NDAO is dé informatiebron voor iedereen die iets wil weten of wil regelen m.b.t. begeleiding of ondersteunen bij dementie.
Heb je vragen rondom dementie en mantelzorg, dan kun je natuurlijk ook bij MVT Arnhem terecht!

Aanbod MVT

MVT Arnhem heeft jou als mantelzorger voor iemand met dementie het volgende te bieden:

  • Jaarlijks organiseren wij de training ‘Zorgen voor een ander, begint bij jezelf’. Een training waarin je als mantelzorger leert om de balans tussen jouw draaglast en draagkracht te (her)vinden.
  • De training ‘Nieuwe Herinneringen’: Hoe blijf je in contact met degene die dementie heeft zodat je met plezier en voldoening kunt blijven zorgen?

Deze trainingen en andere activiteiten vind je in onze activiteitenkalender.

Voor professionals is er de Digitale community voor zorgprofessionals - Dementiezorg is netwerkzorg.
Goede ondersteuning van mantelzorgers en zorgvragers vraagt om een effectieve samenwerking. Contact en uitwisseling tussen de verschillende zorgprofessionals is daarom essentieel. Daarvoor heeft MVT een speciaal digitaal platform gecreëerd voor zorgprofessionals in Arnhem. Hier wordt in een besloten omgeving informatie en ervaring gedeeld. Ben jij wijkcoach, case manager dementie, wijkverpleegkundige, praktijkondersteuner van de huisarts, ergotherapeut of een andere zorgprofessional werkzaam in de dementiezorg? Dan ben je van harte welkom bij deze community

Tips & links

Er is heel veel informatie op internet te vinden over dementie. Dit is onze top 3. Voor andere informatie kun je kijken bij de website van het NDAO