Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Het is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte die veel vragen oproept. Vaak duurt het een tijdje voordat de vergeetachtigheid die mensen aanvankelijk voor lief namen dementie blijkt te zijn.
Als de afhankelijkheid van iemand met dementie toeneemt, wordt zijn of haar partner, zoon, dochter, familielid, buurvrouw, buurman gaandeweg ook mantelzorger. In eerste instantie merk je dat als mantelzorger misschien niet eens. Maar er komt een moment dat je duidelijk meer moet doen voor de ander dan je gewend bent. Je helpt bijvoorbeeld bij het aankleden, koken, de weg vinden of het nakomen van afspraken.
In de praktijk wachten mantelzorgers vaak te lang voor ze hulp inschakelen. Te veel zorgtaken en rusteloze nachten schaden ook de gezondheid van de mantelzorger zelf.
In Arnhem is in 2019 het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (NDAO) opgericht. Hierin werken diverse organisaties, waaronder MVT Arnhem, intensief samen om zowel de mantelzorger, de zorgvrager én de zorgprofessional te ondersteunen. De website van het NDAO is dé informatiebron voor iedereen die iets wil weten of wil regelen m.b.t. begeleiding of ondersteunen bij dementie. Heb je vragen rondom dementie en mantelzorg, dan kun je natuurlijk ook bij MVT Arnhem terecht!
Op deze website staat sinds kort een digitaal overzicht waarin helder is weergegeven welke ondersteuningsmogelijkheden er op het gebied van dementie in Arnhem zijn.
Daarnaast is er een prachtige informatieve website gemaakt voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie: https://www.pharos.nl/zorg-jij-voor-iemand-met-dementie/
Bij Stichting Alzheimer Nederland kun je folders opvragen over verschillende thema’s tav dementie: Is het dementie? Geheugentest brochure. Diagnose en nu? Leven met dementie. 100 activiteiten. Regelen bij dementie. Thuiswonen met dementie. Wet zorg en dwang. Dementie op jonge leeftijd. Regelen bij dementie. Als thuiswonen niet meer gaat. Verlies en afscheid. Nalaten.
Zie: Brochures en informatie Alzheimer Nederland
MVT Arnhem heeft jou als mantelzorger voor iemand met dementie het volgende te bieden:
Deze trainingen en andere activiteiten vind je in onze activiteitenkalender.
Voor professionals is er de Digitale community voor zorgprofessionals - Dementiezorg is netwerkzorg.
Goede ondersteuning van mantelzorgers en zorgvragers vraagt om een effectieve samenwerking. Contact en uitwisseling tussen de verschillende zorgprofessionals is daarom essentieel. Daarvoor heeft MVT een speciaal digitaal platform gecreëerd voor zorgprofessionals in Arnhem. Hier wordt in een besloten omgeving informatie en ervaring gedeeld. Ben jij wijkcoach, case manager dementie, wijkverpleegkundige, praktijkondersteuner van de huisarts, ergotherapeut of een andere zorgprofessional werkzaam in de dementiezorg? Dan ben je van harte welkom bij deze community.
Er is heel veel informatie op internet te vinden over dementie. Dit is onze top 4. Voor andere informatie kun je kijken bij de website van het NDAO.
Als mantelzorger kan er veel van je gevraagd worden. Dan is het belangrijk dat je zelf goed in je vel blijft zitten én weten wat er speelt. Goed zorgen voor een ander, begint immers bij goed zorgen voor jezelf. Deze informatie helpt je daarbij.
Voor het thema dementie hebben we een speciale editie van onze nieuwsbrief uitgebracht met ervaringsverhalen en handige tips.
Deze kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.
Op de website van het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (NDAO) staat sinds kort een digitaal overzicht waarin helder is weergegeven welke ondersteuningsmogelijkheden er op het gebied van dementie in Arnhem zijn.
Sinds een aantal jaren is de website van het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (www.ndao.nl) de online vraagbaak over dementiezorg in Arnhem e.o.