Wat is Mantelzorg?
Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners vallen hieronder. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.
Mantelzorg is onbetaalde hulp en kan nooit als een verplichting worden opgelegd. Hulp aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen, zoals oppassen op gezonde kleinkinderen, valt buiten de definitie.
Bekijk de website van MantelzorgNL voor meer uitleg over mantelzorg.
Wanneer ben ik mantelzorger?
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig zorgen voor een familielid of goede bekende met een beperking op verstandelijk, lichamelijk of psychisch gebied, chronische aandoening, niet-aangeboren hersenletsel of dementie. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Mantelzorg wordt gegeven vanuit een emotionele relatie. Dat maakt mantelzorg ook zo waardevol en uniek, voor zowel de mantelzorger als voor de persoon die de zorg ontvangt. Mantelzorger zijn is mooi, maar kan soms ook zwaar wegen.
Doe de mantelzorgtest!
Het is belangrijk dat een mantelzorger zich bewust wordt van het feit dat hij/zij mantelzorger is en tijdig de ondersteuning kan krijgen die nodig is. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze mantelzorger zijn. Zorgen voor een ander? Dat doe je toch gewoon. Toch is het belangrijk dat je je realiseert dat je mantelzorger bent. De extra zorgtaken in combinatie met werk, school en het persoonlijk leven, kunnen tot overbelasting leiden. Als je twijfelt of je mantelzorger bent, doe dan de mantelzorgtest!
Wat zijn mantelzorgtaken?
Vaak geeft de mantelzorger een combinatie van onderstaande hulp:
Wat is een Mantelzorgvergunning?
De mantelzorgvergunning is een regeling waarbij ontvangers van mantelzorg (zorgvragers) 500 extra parkeeruren krijgen bovenop hun bezoekersvergunning.
Bekijk hier of je in aanmerking komt en hoe je de vergunning kunt aanvragen.
Wat moet ik wanneer gaan regelen als mijn naaste de diagnose dementie heeft gekregen?
Begin: na de diagnose
Vlak na de diagnose hebben mensen vaak veel vragen. Wat betekent dementie? Wat gaat er veranderen? Welke hulp is er?
Lees meer over belangrijke beslissingen voor later.
Er zijn ook andere vormen van behandeling die je naaste kunnen helpen. Bijvoorbeeld voldoende beweging, dagbesteding en muziektherapie. Lees meer over behandeling zonder medicatie.
Sommige mensen willen er alles aan doen om de gevolgen van dementie tegen te gaan. Daarom doen ze mee aan wetenschappelijk onderzoek. Wil je hier meer over weten, lees dan meer over experimentele medicatie.
Midden: zo lang mogelijk thuiswonen
Wanneer de dementie erger wordt, heeft je naaste steeds meer hulp en zorg nodig om thuis te kunnen blijven wonen. Van wie kan je dan hulp en zorg krijgen? Een handige website met veel tips van veiligheid tot gezelligheid en mobiliteit is langerthuisinhuis.nl. Je vindt daar bijvoorbeeld keuzehulpen voor het vinden van een scootmobiel en hoe je makkelijk kunt leren beeldbellen.
Maak bijvoorbeeld nu al een steunkring aan in de app Myinlife. Je kunt vragen of mensen zich daar alvast willen aanmelden. Dan kun je hen, op het moment dat het nodig is, makkelijker om hulp vragen.
Later: als thuiswonen niet meer gaat
Als de dementie ver gevorderd is, is je naaste helemaal afhankelijk van anderen. Dan komt er een moment dat langer thuiswonen niet meer haalbaar is. Hoe bereid je jezelf en je naaste voor op een verhuizing? En waar moet je rekening mee houden als je naaste de laatste levensfase ingaat?
Lees meer over verhuizen naar een verpleeghuis.
Lees meer over na de opname.
Lees meer over de laatste levensfase.
Hoe houd ik het zorgen voor mijn naasten vol?
Als belangrijkste verzorgende van een naaste met dementie, kun je je eigen behoeftes uit het oog verliezen. Om de zorg langer vol te kunnen houden, moet je goed op je eigen gezondheid letten, genoeg eigen dingen blijven doen en tijdig hulp inschakelen, ook al is dat voor veel mensen niet gemakkelijk. Andere mantelzorgers onderstrepen ook vaak de noodzaak om genoeg tijd voor jezelf nemen.
Bij respijtzorg of logeerzorg gaat je naaste een nacht of enkele dagen in een bestaande instelling logeren, zoals een verzorgingshuis, een zorgboerderij met overnachtingsplekken of een zorgcentrum met dag- en nachtzorg.
Hoe herken ik de eerste signalen van overbelasting en hoe voorkom ik dit?
Mantelzorgen kan heel zwaar zijn. Het is dan ook belangrijk om de eerste signalen van overbelasting te herkennen, zodat je er op tijd iets aan kunt doen. Als je sinds je met je zorgtaak begon, last hebt gekregen van een of enkele van onderstaande klachten, kan dat er op wijzen dat je overbelast begint te raken, of dat zelfs al bent:
Soms overvalt je plotseling het gevoel dat je het niet meer aankunt, maar vaker ontstaat overbelasting sluipenderwijs. De onderstaande tips kunnen je helpen om overbelasting te voorkomen:
Handige websites dementie
Op onderstaande websites staat informatie over demetie:
Ik ben jonge mantelzorger. Kan ik ondersteuning krijgen bij mijn studie?
Ben je student en daarnaast mantelzorger? Ga dan langs bij je studieadviseur. Die kan jou adviseren als je studievertraging dreigt op te lopen. Je kunt dan op maat ondersteuning krijgen. Zo kun je mogelijk een beroep doen op het profileringsfonds van jouw eigen onderwijsinstelling voor een financiele compensatie.