•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Vrijwillige thuishulp

De meeste mensen redden zich aardig. Maar iedereen heeft wel eens een moment of periode dat een helpende hand of een arm om de schouder zeer welkom is. Veel mensen kunnen dan terecht bij familie of buren, maar als je weinig mensen kent in je directe omgeving wordt het lastig. Inwoners van Arnhem kunnen in dat geval een beroep doen op Vrijwillige Thuishulp Arnhem. Deze hulp wordt gegeven door vrijwilligers; mensen die graag iets voor een ander betekenen.

Voor wie is vrijwillige thuishulp bestemd?

Vrijwillige hulp is bestemd voor mensen met een hulpvraag die ze zelf niet op kunnen lossen. Dit kan het gevolg zijn van een beperking, een klein sociaal netwerk en een smalle beurs.

Waarvoor kun je bij vrijwillige thuishulp terecht?

Je kunt in veel verschillende situaties een beroep doen op Vrijwillige Thuishulp. Bijvoorbeeld:

  • je zoekt een paar helpende handen voor kleine klussen in huis en tuin omdat je door ouderdom, ziekte of handicap niet meer alles zelf kunt doen. Je moet dan denken aan klussen die een dagdeel aan tijd kosten
  • je bent blij met je nieuwe computer of laptop maar je kunt er nog niet zo goed mee overweg en je hebt hulp nodig bij het installeren van software of een modem. Onze vrijwilliger legt geduldig uit hoe je er daarna zelf mee aan de slag kan
  • het verven van 1 kastje of deur. Onze vrijwilligers verven geen heel huis
  • je hebt iemand nodig die mee helpt opruimen in huis voor een afgebakende korte periode
  • je hebt een mobiele telefoon maar weet niet zo goed hoe deze werkt en hebt hulp hierbij nodig
  • klussen die te maken hebben met gasleidingen, waterleidingen en elektrische leidingen is werk voor professionals en voeren onze vrijwilligers niet uit.

grote zware klussen voeren onze vrijwilligers helaas niet uit. Vrijwilliger helpen met kleine afgebakende klussen in huis en tuin.

Hoe gaan we te werk?

Pleeg één telefoontje naar MVT Arnhem en je wordt verder geholpen. De medewerkers zoeken een geschikte vrijwilliger binnen onze eigen hulpdienst in de wijk of verwijzen je naar de juiste organisatie. Hou er wel rekening mee dat je voor vervoersvragen ruim een week van tevoren naar MVT Arnhem belt, zodat er voldoende tijd is om een beschikbare vrijwilliger te vinden.
De vrijwilligers zijn deskundig. Bij vrijwel elke organisatie volgen ze een algemene basiscursus zodat ze voorbereid zijn op hun taken. Voor de duidelijkheid: de vrijwilligers zijn geen vervanging van de professionele hulp. Ze verrichten geen medische handelingen of huishoudelijke taken.

WeHelpen.nl

Het is ook mogelijk om je vraag te plaatsen op het online platform Wehelpen.nl. Via dit platform kun je zelf in contact komen met mensen die hun hulp aanbieden. Wil je leren hoe je zelf op dit platform een hulpvraag kunt plaatsen? Ook daar kan MVT Arnhem je bij helpen.

Vrijwillige tuinhulp voor mantelzorgers

Regelmatig helpen betrokken en enthousiaste vrijwilligers van MVT burgers uit Arnhem met het onderhoud van de tuin. Deze hulp wordt niet alleen verleend aan mensen die het zelf niet meer kunnen, maar is er ook voor mantelzorgers die intensieve zorg verlenen en daardoor tijd tekort komen om de tuin bij te houden.

Uiteraard zijn er criteria gesteld aan de omvang en mate van de aangevraagde klussen. Voor hulp in de tuin helpen onze vrijwilligers met het onderhoud, maar zullen zij geen achterstallig onderhoud uitvoeren of een verwilderde tuin opknappen. Tuinklussen kunnen 2 keer per jaar worden aangevraagd bij MVT. De kosten hiervoor bedragen 5 euro per klus en worden direct betaald aan de vrijwilliger.