•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Ik zorg voor mijn kennis of buur

Klaarstaan voor je vrienden of buren is heel gewoon, zoals af en toe helpen met een klusje, een boodschapje doen of even meelezen met lastige brieven of formulieren.

Maar wanneer al deze hulp toch best veel tijd kost of wanneer je ook (ver)zorgtaken uitvoert, dan ben je wellicht mantelzorger. Het is dus goed om te weten wanneer je mantelzorger bent voor iemand, want in jouw buurt zijn er mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen.
ZIJ ZORGEN OOK

Lees de ervaringen van andere mantelzorgers die zorgen voor hun kennis of buur.

Lees meer

VIND JE BALANS

Lees meer over hoe je een goede balans kunt vinden tussen zorgen en andere belangrijke dingen.

Lees meer

KRIJG ONDERSTEUNING

Op deze pagina vind je alles over ondersteuning voor mantelzorgers.

Lees meer

Tips voor als je zorgt voor je kennis of buur

Deel je zorg
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

Bespreek het op je werk
Vertel aan je leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.

Geef aan wanneer het te veel is
Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Neem dan contact op met MVT, wij kunnen je doorverwijzen naar iemand in jouw omgeving die je verder kan ondersteunen. Ook kun je je zorgen of problemen bespreken met de betrokken zorgprofessionals.

Blijf leuke dingen doen 
Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.

Zoek informatie 
Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. Kijk ook eens op deze sites!

MantelzorgNL

M-power -> als je mantelzorgt en werkt

Netwerk dementie -> als jouw naaste dementie heeft