•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Mantelzorg & Hulpmiddelen

De inzet van hulpmiddelen kun jou als naaste/mantelzorger ondersteunen bij je werkzaamheden of ongerustheid verminderen. Er zijn praktische hulpmiddelen zoals een medicijndoos, maar ook slimme (technologische) hulpmiddelen zoals de zorgrobot. Accepteren dat je hulpmiddelen nodig hebt, kan je wereld weer wat groter maken.

Samen alvast nadenken en praten over noodzakelijke slimme hulpmiddelen per levensfase m.b.v. voorbeelden en verhalen is een goede voorbereiding op de toekomst. Zie Inzicht in toekomstige trends met Levensreizen 

 

Voorlichtingsbijeenkomsten

MVT Arnhem verzorgt 2 keer per jaar een themabijeenkomst "Slimme hulpmiddelen" in samenwerking met zorgorganisaties zoals:  Innoforte, Attent zorg en behandeling in Arnhem waarbij je praktische vragen kan stellen en de hulpmiddelen kan ervaren. Voor actuele data zie Themabijeenkomst: Verlichten van mantelzorg met slimme hulpmiddelen.

Wegwijzers ter orientatie

  • Regelhulp helpt je op weg als je hulpmiddelen nodig hebt. Deze website is van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 
  • Hulpmiddelenwijzer
    Alle mogelijke hulpmiddelen staan vermeld op de website Hulpmiddelenwijzer. De site geeft betrouwbare informatie over de werking van producten en of ze vergoed worden. Hieronder een aantal foto’s van slimme hulpmiddelen.
Snijplank Grijper Handschoen bij artritis

Brochure handige hulpmiddelen

Deze brochure bevat een overzicht met slimme hulpmiddelen onder de 500 euro en welke particulier aangeschaft kunnen worden. In de brochure is een mix van slimme (technologische) en eenvoudige hulpmiddelen te vinden.

Aanvraag via wijkcoach gemeente Arnhem

De wijkcoach kan met je in gesprek gaan en bespreken of aanpassing van je woning, een hulpmiddel of vervoersvoorziening noodzakelijk is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een traplift, rolstoel of de regiotaxi.

Zijn je problemen van tijdelijke aard, dan kan de wijkcoach je ondersteunen om een hulpmiddel te lenen via een uitleenpunt. Is er permanent iets nodig? Dan denkt de coach met je mee en geeft advies. Soms is een maatwerkvoorziening mogelijk vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of jeugdwet. Slimme hulpmiddelen kunnen ook bij kinderen worden ingezet die bijzondere zorg nodig hebben.Meer info op: Woningaanpassingen, hulpmiddelen en vervoer - Wijkteams Arnhem.

Slimme (technologische) hulpmiddelen


In deze animatie kun je hulpmiddelen bekijken die in en om huis kunnen bijdragen aan het langer zelfstandig thuis wonen.

Denk bijvoorbeeld aan

  • bewegingsmelders of leefstijlmonitoring.
  • GPS om te kunnen volgen hoe iemands zich buitenshuis beweegt.
  • Slimme medicijndispenser, voor inname juiste medicijnen op het goede tijdstip en een bericht wordt verstuurd naar bijvoorbeeld wijkverpleegkundige als de medicijnen niet ingenomen zijn.
  • zorgrobots in de zorg zijn veelbelovend, denk aan stofzuiger en een sociale robot: robotmaatje zoals Tessa. Bekijk meer op Woningaanpassing m.b.v. domotica - MantelzorgNL
  • slimme hulpmiddelen in de verpleeghuiszorg en de wijkzorg. Bekijk voorbeelden van Zorg voor Beter en hoe je de verschillende zorgtechnologieën kan inzetten: Voorbeelden van zorgtechnologie
  • Overzicht van Hulpmiddelen voor mensen met dementie in diverse fasen. Bekijk infographic Vilans

Voor informatie over de slimme hulpmiddelen kun je het beste contact opnemen met de samenwerkende zorgorganisaties in Arnhem, zie Aanvragen | Samen in de Wijkzorg. De zorgorganisaties hebben diverse contracten met leveranciers van slimme hulpmiddelen.

Financiering

Veel kun je als particulier zelf aanschaffen bij een bouwmarkt. Heeft je naaste al thuiszorg? Overleg dan met de  zorgverlener en bespreek je wensen. Sommige zorgaanbieders bieden namelijk zelf hulpmiddelen te koop of te leen aan.  Er zijn verschillende vergoedingen mogelijk:  

  • de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je vraagt dit aan bij het WMO loket of bij het wijkteam.
  • Zorgverzekeraar (Zvw). Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden leefstijlmonitoring (sensoren in een woning waarschuwen de mantelzorger als van het dagelijks leefpatroon wordt afgeweken). Informeer hierover bij jouw zorgverzekeraar. Naast aanschaf van apparatuur zijn er vaak ook abonnementskosten.
  • Wet langdurige zorg (WLZ) . De WLZ wordt uitgevoerd door het zorgkantoor. Heeft jouw naaste WLZ? Afhankelijk van de zwaarte van het zorgpakket kunnen slimme hulpmiddelen betaald worden. Het zorgkantoor weet hoe dat werkt en zij geven advies of en waar je voor in aanmerking kunt komen en waar je dit kunt aanvragen. Voor contact met het regionale zorgkantoor kun je hier klikken. Je kunt ook bellen met het regionale zorgkantoor op nummer 088 222 42 42, op werkdagen van 8.30 tot 17.00.

Bekijk hier een overzicht van de kosten Factsheet financiering zorgtechnologie

De blijvers-lening is een persoonlijke lening of hypotheek tegen gunstige voorwaarden. Deze lening is speciaal voor ouderen om aanpassingen in huis te financieren, zodat je langer in je eigen huis kunt blijven wonen. Meer informatie op: Blijverslening - MantelzorgNL

Waar kan ik hulpmiddelen lenen/kopen?

  • Eenvoudige praktische hulpmiddelen zoals een douchestoel, wandbeugels, extra verlichting etc. kun je aanschaffen bij de plaatselijke bouwmarkt.
  • Veel patiëntenverenigingen bieden tweedehands hulpmiddelen aan, bijvoorbeeld Dwarslaesie organisatie Nederland Vraag & Aanbod | Dwarslaesie Organisatie Nederland
  • Vegro: webwinkel waar je diverse hulpmiddelen kunt lenen en kopen.
  • Thuisleefgids: op deze website kun je zien of het hulpmiddel vergoed wordt door de verzekeraar en kun je het eenvoudig thuis laten leveren.
  • ADL hulpmiddelen uitleenpunten in Nederland o.a. bij Apeldoorn, bijvoorbeeld Kersten Hulpmiddelen (Apeldoorn)
  • Medipoint is een winkel in hulpmiddelen. Neem een kijkje in het uitgebreide assortiment aan gezondheids-, welzijn- en zorgartikelen voor huren, lenen of kopen. Je kunt in de filters selecteren waar je naar zoekt om het product te vinden die je nodig hebt.

Meer informatie en handige websites:

Bekijk hieronder welke apps en andere digitale middelen jou helpen om je gezondheid en zorg te verbeteren.