•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Mantelzorg & NAH

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) ontstaat na de geboorte (dus niet met, of rond de geboorte). Het kan ontstaan door verschillende oorzaken, maar leidt tot een breuk in de levenslijn. Door deze breuk is er sprake van een veranderd leven. Er is een tijd van vóór en een tijd ná het hersenletsel. Hersenletsel verandert mensen, bijna niemand wordt weer zoals hij of zij was.

NAH is geen diagnose maar een verzamelnaam van allerlei aandoeningen in het brein. Er bestaat ook aangeboren hersenletsel. Dit is schade aan de hersenen die ontstaan is rond of na de geboorte, zoals zuurstofgebrek of een infectie. zie ook de korte video NAH de feiten en getallen. - YouTube

Traumatisch hersenletsel
Bij traumatisch hersenletsel is het letsel ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam. Voorbeelden zijn: een val van een trap, een botsing in het verkeer of een harde klap op het hoofd bij een vechtpartij etc.

Niet-traumatisch hersenletsel
Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam. Voorbeelden van niet-traumatisch hersenletsel zijn: een beroerte/CVA, een infectie aan de hersenen/hersenvliezen, epilepsie, een tumor in het hoofd etc.

De mogelijke gevolgen van NAH
Er kunnen blijvende gevolgen zijn als gevolg van NAH, die zowel zichtbaar en/of onzichtbaar zijn.
De zichtbare, lichamelijke, functionele beperkingen vallen vaak direct op. Men heeft in de gaten dat er iets aan de hand is. De onzichtbare gevolgen vallen vaak pas na verloop van tijd op. Vaak pas wanneer het ‘gewone’ leven opgepakt wordt. Het valt op dat dit anders gaat en kan moeilijk te begrijpen zijn. velen spreken over een 'levensbreuk'.
De gevolgen zijn voor iedereen verschillend en niet iedereen heeft met alle gevolgen te maken.

Aantal mensen met NAH
In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 140.000 (nieuwe) mensen te maken met een of andere vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, ongeluk, tumor, hartstilstand, hersenbloeding of operatie. Dat aantal betreft alleen betrokkenen zelf, niet de naaste omgeving. Ook de familie ondervindt vaak allerlei problemen. Dit betekent dat er jaarlijks minstens 140.000 mantelzorgers te maken krijgen met NAH.

Wat kan MVT Arnhem jou als mantelzorger bieden?

  • Begin van het jaar een cursus van 6 bijeenkomsten i.s.m. MEE plus, voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met NAH. Bekijk ook onze activiteitenkalender voor het actuele aanbod o.a. Themabijeenkomst Levend verlies, Themabijeenkomst Slimme hulpmiddelen (zorgtechnologie). 

  • Op de pagina www.mvtarnhem.nl vind je diverse handige tools voor mantelzorgers.

  • Persoonlijk gesprek met een adviseur telefonisch of op locatie.
  • zie Aanbod voor een mantelzorgpauze voor het organiseren van toekomstbestendige ondersteuning

Overig in de regio

Siza: behandelprogramma Hersenz

Siza biedt in Gelderland op meerdere locaties het behandelprogramma van Hersenz aan. Er worden verschillende modules aangeboden: De impact van mijn hersenletsel, Grip om mijn energie en Aan de slag met mijn veranderde brein. Ook voor de naasten is een module ontwikkeld: Samen verder leven,  want... Hersenletsel heeft u niet alleen. Er wordt gewerkt aan het omgaan met  de zichtbare en onzichtbare gevolgen van het hersenletsel, zoals veranderde emoties en gedrag, vermoeidheid en verminderde aandacht en de impact die dit heeft op bijvoorbeeld het werk, uw relatie of het gezinsleven. Er is ook aandacht voor verliesverwerking. Het doel is om meer grip krijgt op het leven, zodat u weer mee kunt doen in de maatschappij. De naasten worden nauw betrokken bij de behandeling.

Op de locatie van Siza in Arnhem is een Afasiecentrum waar de behandeling van Hersenz afasie-vriendelijk wordt aangeboden. Tevens zijn hier doorlopende communicatiegroepen met als doel de communicatieve zelfredzaamheid te verbeteren.  De naasten worden ook hier bij de behandeling betrokken. Voor meer informatie  kunt u contact op nemen via deze link. U kunt zich als deelnemer of naasten ook aanmelden voor een informatiebijeenkomst. Deze vinden in Arnhem elke laatste woensdag van de maand plaats in het Expertisecentrum NAH van Siza, Jachthoornlaan 1, 6813 CD Arnhem. Aanmelden of vragen? Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

Op Wegwijzer hersenletsel vind je alles wat kan helpen om te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. Het aanbod is ingedeeld in een aantal categorieën, zoals gezondheid, overprikkeling, communicatie, relaties en werk. Je kunt filteren op doelgroep en rubriek en op de afstand waarbinnen je iets zoekt door de plaatsnaam of alle cijfers en letters van je postcode in te vullen. 

zie ook:

Meer informatie voor ondersteuning:

Tip: bezoek de prachtige theater voorstelling van Metgezwel. Een voorstelling die perspectief biedt op hoe het is om als geliefden een zware tijd door te maken, en die mensen raakt met een unieke mix van warmte, chaos, muziek, humor en oprechte kwetsbaarheid.