•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Zorgverzekering

Wanneer jij als mantelzorger een aanvullende verzekering hebt, bieden sommige zorgverzekeraars vergoedingen aan ter ondersteuning bij jouw zorgtaken. Dat bieden ze via gecontracteerde zorgverleners. Het is bij sommige verzekeraars mogelijk een mantelzorgpauze te nemen van maar liefst 15 dagen per jaar (bij Menzis bijvoorbeeld). Drie maanden van tevoren kun je bij jouw zorgverzekering deze vervangende zorg aanvragen. Ook kan het zijn dat jouw zorgverzekeraar de mantelzorgmakelaar vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. De mantelzorgmakelaar helpt bijvoorbeeld mee als er voor degene waar jij voor zorgt, een aanvraag moet worden gedaan omdat er iets in de situatie is veranderd.

Het verschilt per zorgverzekeraar wat er vergoed wordt. Helaas zijn er ook zorgverzekeraars die geen vergoeding bieden. Heb je geen aanvullende verzekering of ben je verzekerd bij een zorgverzekeraar die vanuit de aanvullende verzekering deze vergoeding niet verstrekt maar wil je hier wel gebruik van maken? Sluit jouw zorgverzekering dan vóór 1 januari over, zodat jij in het nieuwe jaar gebruik kunt maken van de mantelzorgpauze.
Heeft de persoon waarvoor je zorgt eveneens een aanvullende zorgverzekering? Ook vanuit die verzekering vergoedt de zorgverzekeraar soms kosten voor een mantelzorgpauze. Door van beide zorgverzekeringen gebruik te maken heb je meer uren en budget om mantelzorgpauzes in te plannen.

In deze video wordt uitgelegd hoe het werkt:


 

Check hier of jouw zorgverzekeraar een mantelzorgpauze vergoed:

Hieronder staan de zorgverzekeraars, die vanuit de aanvullende verzekering mantelzorgpauze en/of de mantelzorgmakelaar vergoeden.

Klik op de zorgverzekering van de mantelzorger en bekijk de vergoeding.
Staat jouw zorgverzekering er niet bij? Dan wordt er helaas geen mantelzorg vergoed. Het is te adviseren om in het nieuwe kaldenderjaar over te stappen naar een zorgverzekeraar die wel vervangende mantelzorg vergoed zodat jij jouw welverdiende mantelzorgpauze kunt krijgen.

ASR  
Aevitae  
United Consumers  
CZ  
De Friesland  
DSW  
De Christelijke zorgverzekeraar  
FBTO  
Hollandzorg  
Interpolis  
IZA  
IZZ  
Menzis  
Nationale Nederlanden  
Ohra  
ONVZ  
PZP  
Salland  
UMC  
VGZ  
Unive  
VVAA  
Zekur  
Zilveren kruis  
Zorgenzekerheid  

Je kunt ook kijken op de zorgwijzer. Hierop zie je wat er precies vergoed wordt per zorgverzekeraar.  

Heb je een minimum inkomen?

De gemeente Arnhem heeft een collectieve verzekering afgesloten met Menzis. Wanneer je een minimum inkomen hebt en gebruik wilt maken van deze collectieve verzekering, dan kun je een aanvraag doen via gezondverzekerd. Voor pakket 1 en 2 kun je jezelf aanmelden. Voor pakket 3 kun je alleen aanmelden als jij, of degene waar je voor zorgt, een Wmo of Wlz indicatie heeft en een eigen bijdrage bij het CAK betaalt.