•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Ondersteuning voor jonge mantelzorgers

Mantelzorgen doe je niet alleen. Er zijn diverse organisaties die je kunnen helpen.

Erover praten

Praten over persoonlijke zorgen is niet makkelijk voor jonge mantelzorgers. Ze vinden dat anderen er niks mee te maken hebben, willen hun omgeving er niet mee lastig vallen, of vinden het moeilijk om het gesprek hierover te beginnen. Ook willen jonge mantelzorgers niet zielig gevonden worden of in een uitzonderingspositie terecht komen. Begrijpelijk, want jongeren willen graag bij een groep horen. Toch is het belangrijk om over je persoonlijke zorg(en) te praten. Dat maakt je namelijk bewust van de bijzondere taken die je doet. Hulp hierbij vragen is niets om je voor te schamen. Integendeel, het is de normaalste zaak van de wereld.

Hier kun je terecht:

  • MVT Consulent jonge mantelzorgers: Zou je graag met iemand willen praten over wat je voelt en meemaakt? Kun je wel wat steun gebruiken? Bij onze consulent jonge mantelzorgers kun je je verhaal kwijt en je zorgen delen. Uiteraard kunnen we je ook ondersteunen, bijvoorbeeld omdat we de weg weten naar andere organisaties in Arnhem. Klik hier voor de contactgegevens!
  • De vrijwilligers van De Kindertelefoon staan dagelijks voor je klaar. Zij praten via de chat en telefoon elke dag met honderden kinderen en jongeren en vinden geen vraag of probleem te gek. Zij weten hoe spannend het is om te praten en helpen je daarbij. De kindertelefoon is  via chat en telefoon 7 dagen per week bereikbaar van 11 tot 21 uur.
  • De Kindertelefoon heeft ook een forum waarop je een bericht kunt plaatsen en berichten van andere kinderen kunt lezen. Dit forum is vanaf 12 jaar.
  • Kopstoring organiseert online trainingen voor jongeren met een vader of moeder met psychische en/of verslavingsproblemen. Lees er meer over bij tools voor mantelzorgers of op de site van Kopstoring

Beeldverhalen

Voorlichtingsmateriaal is vaak lastig te begrijpen voor jongeren die laaggeletterd zijn of nieuw zijn in Nederland. Daarom hebben het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Trimbos-instituut verschillende laagdrempelige beeldverhalen en animaties ontwikkeld. Deze zijn in verschillende talen beschikbaar.

Lees meer

Beeldverhalen

Podcast Tolken

In deze poscast met de titel: "Ik zorg, ik zorg, wat jij niet ziet" kun je horen hoe het is als je als jonge mantelzorger moet tolken voor jouw familie en dat dit voor pijnlijke situaties kan zorgen. Wil jij de podcast horen? Luister naar  https://open.spotify.com/episode/1zYP1nJdRuWPsm3YFwoRB1

Andere jonge mantelzorgers ontmoeten 

Andere jonge mantelzorgers snappen als geen ander wat je situatie is. Het is fijn om ze te ontmoeten en erover te praten, of juist alleen maar samen leuke dingen te doen en niets uit te hoeven leggen.

  • IrisZorg en Pro Persona Connect afdeling Preventie organiseren KOPP/KOV groepen voor kinderen/jongeren/jongvolwassenen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen in Arnhem. Er zijn gratis ondersteuningsgroepen voor kinderen van 4-25 jaar! Bekijk ons activiteitenoverzicht voor de geplande bijeenkomsten.

  • KASAM is een lotgenotenprogramma voor gezinnen waarvan een ouder kanker heeft. Meerdere keren per jaar start er een KASAM-lotgenotenprogramma in Arnhem. Bekijk hier de flyer van de arnhemse groepen van KASAM.
  • FunCare4Kids organiseert Fundagen voor kinderen in moeilijke thuissituaties door een chronisch ziek of gehandicapt gezinslid. Alle aandacht is speciaal voor hen op zo’n Fundag. Op hun site lees je alles over de aankomende activiteiten. Aanmelden kan alleen als je bij hen bent ingeschreven, je ontvangt dan voor ieder evenement een uitnodiging per mail.

Op de site van JMZ PRO vind je de landelijke activiteitenkalender.


Brochure 'Jonge Mantelzorgers in beeld' 

Onlangs is de brochure 'Jonge Mantelzorgers in beeld' uitgekomen. Een uitgave van JMZ Pro en de Strategische Alliantie Jonge mantelzorg. In deze brochure lees je alles over kinderen en jongeren die opgroeien met een zorgsituatie in hun directe omgeving.

Klik hier om de brochure online te lezen en/of te downloaden.

 

Leestips:

JMZ Pro heeft een mooi overzicht van boekentips gemaakt: Boekentips | Stichting JMZ Pro

 

Terug naar 'ik ben een jonge mantelzorger'

 

 

Meld je aan bij MVT

Als je je bij MVT aanmeld als jonge mantelzorger dan houden we je op de hoogte van alle activiteiten in Arnhem en andere weetjes die voor jou van belang zijn. Aanmelden als mantelzorger kan via het aanmeldformulier op onze site. Klik hier om een aanvraag doen voor het Compliment Jonge Mantelzorgers.Week van de jonge mantelzorger

Ieder juni wordt de week van de jonge mantelzorger georganiseerd vol met activiteiten voor jou als jonge mantelzorger.

Hou onze activiteitenkalender in de gaten voor meer informatie over deze week.

Ben je benieuwd naar activiteiten voor jongeren die landelijk worden gehouden, kijk dan op de activiteitenkalender van JMZPRO.

Op de site van Kopstoring vind je de data van hun trainingen.

  • Home
  • Ondersteuning jmz