Annelies (74) en Frans (76) Wolters wonen al 35 jaar in Elderveld. Zij hebben in de achtertuin het uitzicht de pannenkoekenboerderij en de biologische tuinbouwvereniging Elderveld. 25 jaar geleden begon Frans zinnen te herhalen en vergat situaties. Annelies maakte zich zorgen en pas na 3 jaar werd geconstateerd dat Frans een hersenbeschadiging had opgelopen door een hersenbloeding. Het lange termijn geheugen van Frans is prima. Frans weet alles wat hij 25 jaar geleden en daarvoor leerde. Zijn korte termijn geheugen verdween waardoor Frans zich niets herinnert wat zich 15 minuten eerder heeft afgespeeld. Hierdoor is Annelies nu al 25 jaar mantelzorger.
Annelies heeft hier in de loop van de tijd mee leren omgaan en werkt met briefjes. Als Annelies bijvoorbeeld weg wil gaan, kan Annelies niet langer dan 15 minuten de deur uit, omdat Frans dan niet meer weet waar ze is. Annelies zegt hierover: “Ik kan hem niet lang alleen laten. Ik maak me zorgen dat hij niet weet dat ik weg ben en dat hij mij gaat zoeken”.
Via de kerk werd Annelies 7 jaar geleden gewezen op de mantelzorgondersteuning van de SWOA en de inzet van een vrijwilliger die iets leuks kon doen met Frans zodat Annelies even pauze had. In het begin zag Annelies daar tegenop en het duurde ook even voordat ze hulp vroeg. Frans heeft zijn hele leven geschaakt en al snel was er een schaakmaatje gevonden voor Frans. Sinds juli 2015 schaken Frans en Bert Maas samen en er is een mooie vriendschap ontstaan met Frans en Annelies. Achteraf viel het Annelies erg mee. Door de inzet van een schaakmaatje kan Annelies met een gerust hart even de deur uit, of doet ze iets in huis zonder zich zorgen te maken. Ook Frans is enthousiast: “Ik kon vroeger goed schaken en mijn maatje kan dat ook. Ik kan goed met hem opschieten”. Bert Maas, is vrijwilliger bij SWOA en zegt: “Ik doe het met plezier en we zijn qua schaken aan elkaar gewaagd”. Via de kerk werd Annelies gewezen op de praatgroep voor mantelzorgers van lotgenoten. Sinds maart 2014 gaat Annelies hier regelmatig naar toe als Bert er is. Annelies zegt hierover: “Fantastisch, ik zou het iedereen aanraden. Je krijgt tips, het is leerzaam en gezellig. Ik praat makkelijker met lotgenoten omdat ze mijn zorgen begrijpen. Omdat mensen aan Frans niets kunnen zien is het voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen wat ik doormaak”.
Bij de lotgenotengroep werd er vertelt over het project De Thuyn. De Thuyn is een samenwerking tussen SWOA en de Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld. Hier heeft Frans mooie herinneringen omdat hij 30 jaar geleden in het bestuur zat van de vereniging. De Thuyn is een plek waar mensen van alle leeftijden samenkomen om activiteiten te doen en sinds 2 jaar gaat Frans 2x per week naar de Thuyn. Frans heeft het schaken geïntroduceerd en Annelies vertelt trots: “mijn man heeft de club aan het schaken gezet” Frans vult aan: “Ze leren ook schaken van mij. Een man van 27 die ook naar de Thuyn gaat, komt ook thuis bij ons schaken". Voor Annelies geeft het bezoek aan de Thuyn haar rust. Nadat ze Frans er lopend naar toe brengt en daar gezellig koffie drinkt loopt ze terug naar huis en laat hem met een gerust hart achter. Ze zegt hierover: “Je houdt meer tijd over voor andere dingen, Frans is uit de sleur en ik ook. Het verrijkt ons geestelijk, omdat we samen over de dag kunnen praten”
Annelies is al 25 jaar mantelzorger en ontdekte 7 jaar geleden de mogelijkheden van een mantelzorgpauze dankzij de kerk.