Carla Matto (57) leerde Evert Mouw (71) in 2007 kennen. Hij woonde in een aanleunwoning bij Verzorgingshuis de Zandzee te Bussum. Dat was hetzelfde huis waar een tante van Carla ook woonde.
Evert heeft vanaf zijn geboorte een visuele beperking, waardoor hij het zicht heeft alsof hij door een koker kijkt. Evert ziet 4 % en kan geen details zien.
Tijdens de ontmoeting met Carla liep Evert met behulp van een blindengeleidestok en gebruikte een navigatiesysteem (tracker) zodat hij zelf zijn weg kon vinden.
Carla was nieuwsgierig en vroeg: “Wat is dat?” en zo kwamen ze aan de praat. Later kwamen ze elkaar vaker tegen en Carla vertelt: “Evert is altijd geïnteresseerd in dingen en hij maakt gebruik van geavanceerde software die hem helpen mee te doen. Het is altijd fijn om met hem te praten.” Daarna lunchten we vaker samen en ontstond er een vriendschappelijke band. Na verloop van tijd spraken we ook over gevoelige zaken en gaandeweg hielp ik hem met zijn administratie en regelzaken, maar we deden ook leuke dingen samen.” Carla noemt haar mantelzorgtaken letterlijk “een oogje geven”. Ook de echtgenoot van Carla helpt af en toe mee.
Evert kreeg in 2013 een hersenbloeding, waardoor hij minder goed kan lopen en in 2019 maakte hij een lelijke val. Vanaf die tijd maakt Evert gebruik van een Trippelrolstoel. Carla vertelt: “Hij ging fysiek flink achteruit en had meer persoonlijke verzorging nodig en huishoudelijke ondersteuning. Ik ben samen met Evert gaan zoeken naar een nieuwe plek waar Evert kon wonen. Na lang zoeken kwamen we terecht bij Fokus wonen in Arnhem; daar was een woning vrij. Dit hele proces van zoeken en regelen duurde ruim een half jaar met de nodige ups en downs.” Carla heeft Evert geholpen een indicatie aan te vragen en ook heeft Carla via Menzis cliëntondersteuning gekregen. Zo is de uiteindelijke hulp en woning geregeld. Nog steeds regelt Carla veel voor Evert.
Evert vindt het heerlijk om te schrijven. Dit deed hij al als vrijwilliger voor de Beuken-note. Dat is het (nieuwsbulletin) van Verpleeghuis de Beukenhof in Loosdrecht. Hij interviewde en bezocht mensen in het verzorgingshuis waar hij vrijwilliger was en schreef mooie verhalen over hen.
In Arnhem heeft Evert zijn boek Noorderlicht geschreven. Het is inmiddels uitgegeven. Dat was allang een idee van Carla en ook goede vriendin Bianca. Het boek gaat over zijn jeugd, maar speciaal over zijn tijd als jongere op het voortgezet bijzonder onderwijs. Die tijd heeft Evert gevormd tot de persoon die hij nu is. De mentaliteit van Evert is altijd positief en hij ziet kansen. “Mensen maken zich overal druk over, maar ik geniet van het leven. Ik heb een boek geschreven en mag graag achter de computer zitten en mijn krant digitaal lezen. Iedere morgen stuur ik Carla een mail die begint met: Goedemorgen lieve Carla en vertel over de dag die komt of geweest is.”
Carla vult ook nog aan: “Evert kan goed omschakelen en kijkt vooruit. Het fijne van zijn huidige Fokuswoning is dat hij via een oproepsysteem om hulp kan vragen wanneer hij dat wil. Dat voelt goed en geeft hem een zelfstandig gevoel. Ook voor de maaltijden kan Evert hulp oproepen wanneer hij trek heeft.”
Evert vertelt: "Ik had naast de hulp van Carla ook nog een maatje via de SWOA. Dat maatje heeft mij geholpen om o.a. Arnhem beter te leren kennen en dat heeft mij zeker leuke en interessante dingen gebracht.”
Carla komt elke week op woensdag bij Evert langs en Carla vertelt: “Ik doe zijn boodschappen, regel zaken, we maken een ritje samen in de auto, regel hulpmiddelen en help mee met de boekhouding. Ik strijk wat voor hem, help mee zijn kleding uit te zoeken en we bellen ook veel. Ik woon zelf in Baarn, maar heb het er graag voor over om Evert te bezoeken. Daarnaast maakte ik mij ook zorgen als ik er niet ben. Dat er niemand is.” Carla opperde het idee om Saar aan Huis aan te trekken. Ze had hier al goede ervaringen mee in verband met een tante. Via de aanvullende zorgverzekering van Evert wordt dit vergoed en inmiddels is Saar aan Huis vanaf juli 2021 gestart.
Nathalie (56) komt iedere donderdagochtend 4 uur bij Evert. Ze drinken samen koffie, praten over persoonlijke zaken, zij doet de was en strijkt wat, ze doen samen boodschappen, lunchen en gaan wandelen. Het klikt. Evert vertelt enthousiast: “Nathalie is een goede gesprekspartner. En als we samen winkelen, dan komt ze altijd leuke nieuwe dingen tegen.” Nathalie vult aan: “Als we bijvoorbeeld samen boodschappen doen, dan benoem ik wat ik zie en dat doe ik ook als we gaan wandelen.” Voor Evert is dat erg fijn en hij zegt daarover: “Omdat ik geen diepte kan zien, vraag ik Nathalie ook om te vertellen wat ze ziet.”
Nathalie vertelt: “Evert staat heel positief in het leven en heeft een brede belangstelling. Daar heb ik bewondering voor. Hij functioneert ook heel zelfstandig en weet wat hij wil. Het is fijn om dan dat ‘extra oogje’ of die extra handen te kunnen geven, zodat dat ook mogelijk blijft.”
Nathalie doet het werk bij Saar aan Huis sinds juli 2021 en heeft verschillende adressen waar zij ‘Saar’ is. “Naast het werk als ‘Saar’ heb ik een eigen praktijk aan huis en doe ik de administratie voor twee therapeuten. Ingezet worden als ‘Saar’ geeft erg veel voldoening. Je kunt iemand veel tijd, aandacht en plezier in het leven geven. Goed kijken en luisteren naar waar iemand behoefte aan heeft is wel belangrijk. En dat het klikt.”
Voor Carla als mantelzorgster van Evert is het fijn dat Nathalie komt. “Ik ben blij dat er iemand is die mij kan vervangen als ik ziek ben. De familie van Evert is ouder en kunnen de hulp niet meer bieden”. Carla geeft als tip voor andere mantelzorgers mee: “Als je geen vervanging hebt kijk dan wat je via de zorgverzekering vergoed krijgt. Bij Evert en mij is dat de hulp van Saar aan Huis. Het is mooi dat dit geregeld is.” Saar aan Huis biedt 24 uurs zorg aan huis, ook ‘s nachts. Saar aan Huis geeft juist extra aandacht aan voeding en vitaliteit en uiteraard om gezelschap te houden waardoor de mantelzorger een pauze heeft.