•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Balans vinden als je zorgt voor je kind

Veel ouders realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een kind met een ziekte of beperking hoort er ‘gewoon bij’ ook al doe je vaak veel meer zorgen dan andere ouders. Om goed voor je kind te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent.

Grenzen herkennen en aangeven

Het is belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven. Mantelzorgers houden de zorg vaak een hele lange tijd alleen vol. Totdat ze merken dat het eigenlijk niet meer gaat. De drempel om de stap naar het vragen van hulp te maken is op dat moment erg groot. Loop je door de zorg als mantelzorger tegen je grenzen aan en heb je hulp nodig? Bespreek dit dan met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog die je kan helpen met de situatie om te gaan en de juiste keuzes te maken. Voor fysieke hulp en meedenken over het geven van de ondersteuning en zorg kun je terecht bij het Wmo loket van de gemeente en het Wijkteam. En natuurlijk kan ook MVT hulp bieden.

Zorg-Werk-leven balanstool

De gratis online Zorg-Werk-leven balanstool van Kind en Ziekenhuis geeft informatie, zorgt voor herkenning en erkenning en stelt prikkelende vragen zodat je als ouder persoonlijke antwoorden vindt op vragen als: Hoe krijg je grip op de situatie? Hoe wil je ouder zijn voor je zorgkind? Wat is waardevol in jouw leven? Waar vind je de hulp die bij jou past? Hoe ga je het beste in gesprek met een zorgprofessional? Kortom: een tool die je helpt je zorg, werk en leven weer in balans te brengen en te behouden.

Terug naar 'ik zorg voor mijn kind'

Webinars over opvoeding van jouw bijzondere kind

Samen praten over onderwerpen die belangrijk zijn in het leven van een gezin met een kind met een beperking. We nodigen je graag uit om met elkaar en een spreker in gesprek te gaan.

Sophi organiseert ’s avonds gratis webinars voor jou. De avond bestaat uit een webinar van een uur gevolgd door een nagesprek van 30 minuten. De inhoud van de webinars van Sophi is gericht op ouders/verwanten van een kind met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Kijk gerust op: https://www.sophi.online/leren-en-ontmoeten/webinars

Samen de balans vinden

‘Een handicap of ziekte heb je nooit alleen’, wordt wel eens gezegd. Ook de diagnose van jouw kind heeft impact op iedereen in huis. Als het om je eerste kind gaat, zul je samen een nieuwe balans moeten vinden. Heb je al één of meer kinderen, dan zal het hele gezin moeten wennen aan de nieuwe situatie. Gelukkig vinden de meeste gezinnen weer snel een mooie balans.

Je wilt je kind helpen om zich volledig te ontwikkelen. Het kan zijn dat je daarvoor 100% van jezelf geeft. Maar, als je alle energie richt op één persoon in het gezin, blijft er niets over voor de rest.

Let er daarom op dat je een 'thuis' creëert waarin iedereen de liefde, aandacht en ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft. Inclusief jijzelf!