•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Samenwerken met mantelzorgers (SOFA)

Goede zorg en ondersteuning voor zorgvragers betekent óók tijd en aandacht voor de mantelzorger. In het digitale tijdschrift ‘Mantelzorgers op de gedeelde eerste plek’ van Movisie lees je hoe je bouwt aan goed contact en een gelijkwaardige samenwerking met de mantelzorger.

Maar in de waan van de dag kan die samenwerking wel eens vergeten worden. Samenwerken is veel meer dan alleen ondersteuning. Het SOFA-model helpt je om je bewust te worden van de verschillende rollen van een mantelzorger. Van de expert die alles weet over degene voor wie hij zorgt en die jij dus kunt raadplegen tot de samenwerkingspartner met wie je afspraken maakt over de zorg.

Het loont om goed samen te werken met mantelzorgers en samen een team te vormen. Mantelzorgers voelen zich dan gewaardeerd en serieus genomen. Ze staan er niet alleen voor. Er ontstaan minder misverstanden en conflicten. De betrokkenheid van mantelzorgers en andere naasten groeit. Goede samenwerking leidt tot zorg en ondersteuning die echt goed past bij de hulpvragers én de mantelzorgers. En dat ontlast jou als professional én levert meer plezier op in je werk.

Op de website ZorgvoorBeter lees je meer over het SOFA model. Klik hier om het SOFA model direct te downloaden.

Naar het overzicht