•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Interactief symposium - terugblik

Ruim baan voor mantelzorgers

Kansen voor werkgevers in een krappe arbeidsmarkt

 

Ruim 1 op de 4 werknemers in Nederland combineert werk met zorg voor een dierbare. En dat aantal groeit.

Zorgen voor naasten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend en wordt niet gezien als mantelzorg. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met de zorg voor een partner, vriend, ouder of andere naaste. Mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Maar de combinatie met werk kan een flinke uitdaging zijn. Het gevaar van overbelasting is dan snel dichtbij.

Weet jij wie in jouw organisatie werk combineert met de zorg voor een naaste? Welke gevolgen heeft mantelzorg op jouw organisatie? En welke kansen mantelzorgvriendelijk werkgeverschap biedt in deze krappe arbeidsmarkt? Tijdens deze middag hoor je inspirerende verhalen, feiten over kosten (bijvoorbeeld over grijs verzuim) en opbrengsten van mantelzorgvriendelijk beleid, en bespreken we de kansen die het jouw organisatie biedt.

 

Ook voor jouw organisatie

 • 1 op de 4 mensen in jouw organisatie is mantelzorger, 20% hiervan is overbelast.
 • 18% van het verzuim in je organisatie is mantelzorg-gerelateerd. Dit grijs verzuim is vaak goed aan te pakken met aandacht voor de mantelzorger, meedenken en flexibiliteit.
 • De mantelzorger is niet alleen de 50+er die zorgt voor bejaarde ouders maar ook de 40-jarige die zorgt voor een partner of de 35-jarige die zorgt voor een ziek kind. Zelfs die 24-jarige die net van school komt kan een jonge mantelzorger zijn, die zorgt voor ouder of broer/zus.
 • 44% vertelt het niet aan de leidinggevende, bij 27% van de mantelzorgers weten ook de collega's niet wat er thuis speelt.
 • 39% van de mantelzorgers overweegt te wisselen van werkgever.

Weten hoe je met mantelzorgondersteuning aan de slag kan?

 

Bekijk de aftermovie!


 

Sprekers

 • Oscar Kocken - Dagvoorzitter
 • Maarten van Ooijen - Staatssecretaris VWS
 • Esther Hendriks - voorzitter van stichting Werk&Mantelzorg
 • Anne-Marije Buckens - Directeur 50 Company
 • Paul Stamsnijder - De Reputatiegroep
 • Mark Lauriks - Wethouder gemeente Arnhem

 

Lees meer over onze sprekers

 

Oscar Kocken - Dagvoorzitter

Oscar Kocken is schrijver, presentator/dagvoorzitter, interviewer, programmamaker en conceptenbedenker. Hij heeft een eigen maandelijkse talkshow in de Stadsschouwburg Utrecht, en schuift regelmatig aan bij De Taalstaat (KRO-NCRV) van Frits Spits. Als dagvoorzitter leidt Oscar congressen voor onder andere de zorg-, onderwijs- en cultuursector, voor wooncorporaties en voor diverse overheden. De rode draad in al zijn werkzaamheden is de verbindende kracht van gedeelde ongekende verhalen. 

LinkedIn

    ----
 

Maarten van Ooijen - Staatssecretaris VWS

'Hoop bieden, dat is de kern waar deze rol voor mij om draait. Hoop bieden door te luisteren en mensen te begrijpen. Dat kan ik niet alleen, dat doen we samen. Samen bouwen we aan goede, toegankelijke zorg voor ieder kind en een gezonde toekomst voor iedereen.'

LinkedIn

    ----
 

Esther Hendriks - voorzitter van stichting Werk&Mantelzorg

Esther Hendriks is altijd op zoek naar wat mensen willen. Alleen vanuit daar ontstaat verandering. Tijdens haar werk bij zorgverzekeraar VGZ was ze eindverantwoordelijk voor de regionale samenwerking met gemeenten. Daar was zij vooral de financier van de zorg maar ze merkte dat ze steeds meer op zoek was naar de vraag: wat willen mensen?

Als bestuurder van MantelzorgNL ziet Esther dat er verwacht wordt dat cliënten en mantelzorgers steeds meer zelf doen. Deze verschuiving van formele naar informele zorg is wat Esther betreft verre van eenvoudig. Zij maakt zich daarom sterk voor de positie van mantelzorgers.

Daarnaast is Esther voorzitter van de Stichting Werk&Mantelzorg en zet zij zich in om de combinatie werk en mantelzorg op de werkvloer bespreekbaar te maken. Organisaties die aandacht en begrip hebben voor werknemers met mantelzorgtaken, flexibel zijn en maatwerkoplossingen bieden, zijn een aantrekkelijke werkgever op een steeds krappere arbeidsmarkt.

LinkedIn

    ----
 

Anne-Marije Buckens - Directeur 50 Company

Ondernemer, AD-columnist, theatermaker en spreker Anne-Marije Buckens weet alles over 50-plussers op de arbeidsmarkt. Met haar bedrijf 50 Company helpt zij 50-plusser met de volgende stap in hun loopbaan. 

De afgelopen jaren heeft zij duizenden 50-plussers en werkgevers gesproken over het invullen van de tweede helft van je carrière. Mantelzorg is een veelbesproken thema tijdens de loopbaangesprekken.

In haar lezing neemt Anne-Marije je mee in het brein van de 50+ werknemer en geeft zij praktische tips hoe je als werkgever een werkklimaat kunt scheppen waarin 50-plusser gezond, gelukkig én mantelzorg-proof kunnen blijven werken. 

LinkedIn

    ----
 

Paul Stamsnijder - De Reputatiegroep

Paul Stamsnijder is toezichthouder in de ouderenzorg, vice-voorzitter van de ANBO en adviseur bij de Reputatiegroep, een strategisch corporate communicatiebureau.

LinkedIn

    ----
 

Mark Lauriks - Wethouder gemeente Arnhem

Mark Lauriks is wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken namens de Partij van de Arbeid.

Mark Lauriks werkte bij het Openbaar Ministerie, deed onderzoek naar georganiseerde misdaad en werkte in verschillende adviesfuncties bij de provincie Gelderland, het ministerie van Justitie en Veiligheid en voor de burgemeester van Arnhem. Ook was hij voorzitter van de PvdA in Arnhem.

LinkedIn

    ----

 

Inspiratietafels

Naar welke inspiratiesessie kon je gaan op 1 juni?
We hebben 9 verschillende tafels, met bevlogen hosts van toporganisaties die jou wegwijs maken in mantelzorg.

---

Tafel A
In 4 stappen naar mantelzorgvriendelijk werkgeverschap 

Mantelzorgvriendelijk werkgeverschap, hoe doe je dit in de praktijk? Aan deze tafel krijg je informatie en praktische tools om aan de slag te gaan.

Door: Jan Anne van Dijk, programmamanager van Werk&Mantelzorg 

---

Tafel B
Werk en mantelzorg combineren, een verdeelde verantwoordelijkheid! 

Aandacht voor mantelzorg in een organisatie is in het belang van zowel werkgever als van de werknemer. Wat moet je weten en wat zijn nu ‘goede’ keuzes om een mantelzorgvriendelijke aanpak binnen jouw organisatie te realiseren? Hoe werk je samen zodat het ook voor iedereen werkbaar is (en blijft).

Door: Roelie van Guldener, Mantelzorgexpert, adviseur, coach en ervaringsdeskundige

---

Tafel C
Welkom in de wereld van de mantelzorger 

Wat komt er op de mantelzorgende medewerker af? Wie zijn het? Wat speelt er? Waar hebben ze behoefte aan? En hoe kun je daar als werkgever op inspelen? 

Door: Maddy Kloet, Adviseur Informele Zorg MVT Arnhem 

---

Tafel D
De leidinggevende aan zet! Hoe dan?

Wat moet je als leidinggevende minimaal weten over mantelzorg als je hierover goed in contact wilt zijn met je medewerkers? Wat is er nodig om te kunnen signaleren, het gesprek te voeren en passende maatwerk-afspraken te maken?   Maak kennis met de e-learning ‘Effectief omgaan met mantelzorg?’ voor leidinggevende. Het bevordert de deskundigheid van het management. Hoe? Laat je verrassen.  

Door: Heidi Sprekelmeijer, Jong en Veer 

---

Tafel E
De winst van mantelzorg vriendelijk werkgeverschap! 

Heb jij wel eens stilgestaan bij de pluspunten en USP’s van mantelzorgvriendelijk werkgeverschap? Aan deze inspiratietafel haal je ze op. Een empowerende brainstormsessie 

Door: Oscar Kocken, dagvoorzitter

---

Tafel F
Gezamenlijke aandacht voor mantelzorg loont! 

Wat zou in jouw CAO moeten staan over mantelzorg?

Door: Gerard van Cuijk, Bestuurder CNV vakmensen 

---

Tafel G
Grip op grijs verzuim 

Mantelzorg resulteert niet zelden in grijs verzuim. Om hier grip op te krijgen vraagt om goed leiderschap en oprechte aandacht en interesse in je mensen. Ga het gesprek aan en weet wat er speelt om het werk goed in te richten. Maar hoe ga jij dit gesprek nu aan? Sluit aan bij onze inspiratietafel en ontvang een handreiking hoe hiermee te starten. 

Door: Frank Dumont, Arbeidsdeskundige / registeradviseur duurzame inzetbaarheid - Ausems en Kerkvliet  

---

Tafel H
Hulp en ondersteuning voor mantelzorgers - door Menzis 

Hoe kunnen zorgverzekeraar + werkgever samenwerken in mantelzorgvriendelijk werkgeverschap? 
Maak samen met Menzis de puzzel van mantelzorgvriendelijk werkgeverschap compleet! 

Door: Anneke Rens, Strategisch adviseur Gezondheidsmanagement Menzis 

---

Tafel I
Balans werk & zorg |UWV

Uitgevallen wegens persoonlijke omstandigheden

 

 

\    Aan de slag?

Ga naar de toolkit voor inspiratie en ondersteuning!

ToolkitMeer weten?


Op www.werkenmantelzorg.nl lees je meer over ondersteuning voor werkgevers én werknemers.