•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Interactief symposium

Ruim baan voor mantelzorgers

Kansen voor werkgevers in een krappe arbeidsmarkt

 

Ruim 1 op de 4 werknemers in Nederland combineert werk met zorg voor een dierbare. En dat aantal groeit.

Zorgen voor naasten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend en wordt niet gezien als mantelzorg. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met de zorg voor een partner, vriend, ouder of andere naaste. Mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Maar de combinatie met werk kan een flinke uitdaging zijn. Het gevaar van overbelasting is dan snel dichtbij.

Weet jij wie in jouw organisatie werk combineert met de zorg voor een naaste? Welke gevolgen heeft mantelzorg op jouw organisatie? En welke kansen mantelzorgvriendelijk werkgeverschap biedt in deze krappe arbeidsmarkt? Tijdens deze middag hoor je inspirerende verhalen, feiten over kosten (bijvoorbeeld over grijs verzuim) en opbrengsten van mantelzorgvriendelijk beleid, en bespreken we de kansen die het jouw organisatie biedt.

 

Ook voor jouw organisatie

 • 1 op de 4 mensen in jouw organisatie is mantelzorger, 20% hiervan is overbelast.
 • 18% van het verzuim in je organisatie is mantelzorg-gerelateerd. Dit grijs verzuim is vaak goed aan te pakken met aandacht voor de mantelzorger, meedenken en flexibiliteit.
 • De mantelzorger is niet alleen de 50+er die zorgt voor bejaarde ouders maar ook de 40-jarige die zorgt voor een partner of de 35-jarige die zorgt voor een ziek kind. Zelfs die 24-jarige die net van school komt kan een jonge mantelzorger zijn, die zorgt voor ouder of broer/zus.
 • 44% vertelt het niet aan de leidinggevende, bij 27% van de mantelzorgers weten ook de collega's niet wat er thuis speelt.
 • 39% van de mantelzorgers overweegt te wisselen van werkgever.

Weten hoe je met mantelzorgondersteuning aan de slag kan?

 

Meld je nu aan en reserveer jouw plek via onderstaande knop

Ik ben erbij!

 

 

Sprekers

 • Oscar Kocken - Dagvoorzitter
 • Maarten van Ooijen - Staatssecretaris VWS
 • Esther Hendriks - voorzitter van stichting Werk&Mantelzorg
 • Anne-Marije Buckens - Directeur 50 Company
 • Paul Stamsnijder - De Reputatiegroep
 • Mark Lauriks - Wethouder gemeente Arnhem

 

Lees meer over onze sprekers

 

Oscar Kocken - Dagvoorzitter

Oscar Kocken is schrijver, presentator/dagvoorzitter, interviewer, programmamaker en conceptenbedenker. Hij heeft een eigen maandelijkse talkshow in de Stadsschouwburg Utrecht, en schuift regelmatig aan bij De Taalstaat (KRO-NCRV) van Frits Spits. Als dagvoorzitter leidt Oscar congressen voor onder andere de zorg-, onderwijs- en cultuursector, voor wooncorporaties en voor diverse overheden. De rode draad in al zijn werkzaamheden is de verbindende kracht van gedeelde ongekende verhalen. 

LinkedIn

    ----
 

Maarten van Ooijen - Staatssecretaris VWS

'Hoop bieden, dat is de kern waar deze rol voor mij om draait. Hoop bieden door te luisteren en mensen te begrijpen. Dat kan ik niet alleen, dat doen we samen. Samen bouwen we aan goede, toegankelijke zorg voor ieder kind en een gezonde toekomst voor iedereen.'

LinkedIn

    ----
 

Esther Hendriks - voorzitter van stichting Werk&Mantelzorg

Esther Hendriks is altijd op zoek naar wat mensen willen. Alleen vanuit daar ontstaat verandering. Tijdens haar werk bij zorgverzekeraar VGZ was ze eindverantwoordelijk voor de regionale samenwerking met gemeenten. Daar was zij vooral de financier van de zorg maar ze merkte dat ze steeds meer op zoek was naar de vraag: wat willen mensen?

Als bestuurder van MantelzorgNL ziet Esther dat er verwacht wordt dat cliënten en mantelzorgers steeds meer zelf doen. Deze verschuiving van formele naar informele zorg is wat Esther betreft verre van eenvoudig. Zij maakt zich daarom sterk voor de positie van mantelzorgers.

Daarnaast is Esther voorzitter van de Stichting Werk&Mantelzorg en zet zij zich in om de combinatie werk en mantelzorg op de werkvloer bespreekbaar te maken. Organisaties die aandacht en begrip hebben voor werknemers met mantelzorgtaken, flexibel zijn en maatwerkoplossingen bieden, zijn een aantrekkelijke werkgever op een steeds krappere arbeidsmarkt.

LinkedIn

    ----
 

Anne-Marije Buckens - Directeur 50 Company

Ondernemer, AD-columnist, theatermaker en spreker Anne-Marije Buckens weet alles over 50-plussers op de arbeidsmarkt. Met haar bedrijf 50 Company helpt zij 50-plusser met de volgende stap in hun loopbaan. 

De afgelopen jaren heeft zij duizenden 50-plussers en werkgevers gesproken over het invullen van de tweede helft van je carrière. Mantelzorg is een veelbesproken thema tijdens de loopbaangesprekken.

In haar lezing neemt Anne-Marije je mee in het brein van de 50+ werknemer en geeft zij praktische tips hoe je als werkgever een werkklimaat kunt scheppen waarin 50-plusser gezond, gelukkig én mantelzorg-proof kunnen blijven werken. 

LinkedIn

    ----
 

Paul Stamsnijder - De Reputatiegroep

Paul Stamsnijder is toezichthouder in de ouderenzorg, vice-voorzitter van de ANBO en adviseur bij de Reputatiegroep, een strategisch corporate communicatiebureau.

LinkedIn

    ----
 

Mark Lauriks - Wethouder gemeente Arnhem

Mark Lauriks is wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken namens de Partij van de Arbeid.

Mark Lauriks werkte bij het Openbaar Ministerie, deed onderzoek naar georganiseerde misdaad en werkte in verschillende adviesfuncties bij de provincie Gelderland, het ministerie van Justitie en Veiligheid en voor de burgemeester van Arnhem. Ook was hij voorzitter van de PvdA in Arnhem.

LinkedIn

    ----

 

 

 Wanneer en waar?

1 juni 2023 - Musis Arnhem

 

Programma

13.45 uur - ontvangst
14.00 uur - start met energizer
14.30 uur - diverse inspirerende sprekers
16.00 uur - inspiratiesessies
17.00 uur - wrap up en borrel

 

Sprekers

Lees hier alles over de sprekersMeer weten?


Op www.werkenmantelzorg.nl lees je meer over ondersteuning voor werkgevers én werknemers.