•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Willem is klus en tuin vrijwilliger

'Ik ben Willem Jansen. Ik heb 43 jaar gewerkt, waarvan de laatste 33 jaar op kantoor van de Provinciale Bibliotheek. Helaas werd onze afdeling in 2012 wegbezuinigd. Na een moeilijke periode heb ik mij aangemeld bij MVT. Sindsdien doe ik kleine maar ook grote klussen waaronder ook de tuinklussen die mij ‘s zomers vooral bezighouden.

Vaak doe ik de klus alleen maar soms ook met z’n tweeën. Een grote klus kan bijvoorbeeld zijn het sausen van een plafond of woonkamer soms ook het verven van een trap. Meestal plan je iets in maar het werk kan ook tegenvallen. Als je bijvoorbeeld alleen het plafond moet witten wil je niet dat er vlekken op de muren komen. Dus ga je die eerst met plastic bedekken voor je begint. Dat kost natuurlijk wel veel meer tijd dan je had gedacht. Het kan ook zijn dat de bewoner jaren lang veel heeft gerookt waardoor het plafond eerder bruin is dan wit, in dat geval moet het zeker twee of drie keer gesausd worden. Laatst was ik bij een meneer die vond dat het na drie keer sausen wel prima was. Ik vond dat het nog een keer moest maar dat hoefde niet van hem. Dan is die klus dus klaar.

Het leuke van het werk is dat je iemand voor heel weinig geld, want we vragen alleen kilometervergoeding, weer een mooie woon- of slaapkamer kunt bezorgen. Het komt ook voor dat een klus  langer duurt dan je dacht omdat je zelf af en toe iets mankeert zoals een pijnlijke knie of rug. Ik ga nooit te lang door, ik vind 4 a 5 uur per dag wel genoeg. Na een grote sausklus plof ik thuis lekker op de bank en doe ik een uurtje de ogen dicht.

De mensen zijn meestal ouder of zodanig gehandicapt dat ze zelf zo’n klus nooit kunnen klaren. Men is in bijna alle gevallen heel dankbaar en blij met het resultaat.Ik vind het heel leuk om te doen en ik zeg altijd: het houdt mij van de straat.'

In deze video vertelt tuinvrijwilliger Willem over zijn ervaringen.


Naar het overzicht