•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Ook zin om tuinvrijwilliger te worden? Onze vrijwilliger Willem Jansen aan het woord

Tuinvrijwilliger Willem Jansen werd onlangs geinterviewd door wijkblad Elderveld Nieuws.

Ik tref Willem goed ingepakt vanwege de winterse kou aan in een tuintje van een vrouw die vanwege haar hoge leeftijd zelf de tuin niet meer bij kan houden.Willem is lekker bezig en ik schiet snel de foto’s voor dit interview. Twee dagen later ben ik bij hem thuis om er rustig over te praten. Willem is een vriendelijke en enthousiaste man van 71 met een veelzijdige belangstelling. Ik zie interessante boeken op tafel liggen, zelfgemaakte schilderijen aan de muur, o.a. een portret van Paul McCartney - geen wonder, want Willem speelt zelf ook nog eens gitaar. En zijn nieuwste activiteit:beeldhouwen in hout.
 
Hoe ben je in het tuinvrijwilligerswerk terechtgekomen?
“Op mijn zestigste raakte ik zonder werk. En om dan nog ergens opnieuw aan de slag te komen kun je wel vergeten. Daar raakte ik toch wel een beetje van in eendip. Wat zal ik eens gaan doen?” zo vroeg Willem zich af. “Ik besloot me aan te melden bij MVT Arnhem om vrijwilligerswerk te gaan doen. Aanvankelijk deed ik allerlei klusjes in en rond het huis van aanvragers. Plafonds witten, muren schilderen en ook het nodige tuinwerk. Al doende kwam ik erachter dat het tuinwerk me het beste lag. Ik leefde er helemaal van op. Ik ontmoet de meest uiteenlopende mensen.
En mijn werk wordt erg gewaardeerd, omdat het vaak betekent dat mensen in hun huis met tuin kunnen blijven wonen, dat ze anders vanwege ouderdom of handicap zouden moeten verlaten.”
 
Waar doe jij je tuinwerk?
“Voornamelijk in Arnhem Zuid. En ik kom ook regelmatig in Elderveld. Daar doe ik dan niet alleen tuinen, maar ik kom ook wel eens bij iemand die in een flat woont met een groot dakterras. En dat maak ik dan eens in dezoveel tijd mosvrij.”
 
Hoe vaak kom je in actie?
“Ik trek er met gemak 2 keer per week op uit. Mensen
kunnen mij voor een dagdeel inschakelen, dus zeg maar zo’ 4 uur per keer. Maar het prettige is dat ik zelf mijn tijd kan indelen. En vaak verdeel ik die 4 uur over 2 bezoeken.Anders wordt het mij toch wat te veel per keer.”
 
En wat levert het je op?
“Nou kijk, ik vind het heerlijk om buiten in een tuin bezigte zijn. Bovendien heb ik een dienstbare instelling en vind het fijn om op deze manier mensen van dienst te zijn, die ook hun waardering laten blijken. Bovendienontvang ik € 5 per keer, maar dat is een symbolische bijdrage. Daar doe ik het uiteindelijk niet voor.”
 
Word je goed ondersteund door MVT Arnhem? “Oh zeer zeker! Ik word helemaal vrijgelaten in hoe ik mijn werk indeel en doe. En heb ik gereedschap nodig,dan kan ik dat zelf aanschaffen en declareren bij MVT. En de grotere gereedschappen die je maar een enkele keer nodig hebt, kun je op kantoor komen ophalen.Bovendien worden er voor de vrijwilligers leuke bijeenkomsten door het jaar georganiseerd, zoals binnenkort een nieuwjaarsbijeeenkomst. We worden danals vrijwilliger verwend met hapjes en drankjes, kunnen bijpraten en ervaringen uitwisselen met de andere vrijwilligers. En aan het eind van het jaar ontvangen we een leuke attentie.“
 
Kortom, heb je ook zin om net als Willem tuinvrijwilliger te worden, dan weet je dat je bij MVT Arnhem welkom bent en gewaardeerd zult worden.Vind je het leuk om buiten bezig te zijn, tuinen te onderhouden om mensen, die
dat zelf niet meer kunnen, blij te maken? Word dan tuinvrijwilliger van MVT Arnhem. Bel of mail naar T: 026 - 370 35 40 E: info@mvtarnhem.nl
 

Bron: Elderveld Nieuws nr. 1 - Februari 2024

Naar het overzicht
  • Home
  • Onze vrijwilligers
  • Ook zin om tuinvrijwilliger te worden? Onze vrijwilliger Willem Jansen aan het woord