•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Alzheimer Café Arnhem

Iedere 3e dinsdag van de maand zijn mantelzorgers, mensen met dementie en andere belangstellenden van harte welkom bij het Alzheimer Café. Onder leiding van een gespreksleider wordt in alle openheid gepraat over leven met dementie. Ervaringen delen en informatie uitwisselen geeft inzicht en vertrouwen. 

Iedere bijeenkomst licht een deskundige een bepaald thema toe:

  • 17 januari: Van Niet pluis gevoel tot de eerste diagnose

Wat is het verschil tussen ouderdomsvergeetachtigheid en dementie. Wat zijn de verschillende vormen van dementie? Waarom is een diagnose in een vroeg stadium belangrijk? Een diagnose ‘dementie’, wat wil dat zeggen? Wat zegt de wetenschap? Welke therapieën bestaan? En wat met medicatie?

  •  28 februari: Wegwijs in mantelzorgondersteuning

Mantelzorg voor beginners en gevorderden, een avond die je als mantelzorger niet mag missen.  Wat is mantelzorg? Welke (financiële) ondersteuning bestaat er? Hoe kan je werk met mantelzorg combineren? Hoe bewaak je jouw grenzen? Waar kun je heen voor hulp of een pauze? Wij helpen u het overzicht te houden.

  • 21 maart: Routeplan dagbestedingen en zo lang mogelijk meedoen met dementie

Zo lang mogelijk mee willen blijven doen, zinvol zijn... Dat is wat mensen met dementie graag willen. Hoe help je hen daarbij? Wat kun je doen? Welke activiteiten zijn mogelijk met dementie? Waar kan iemand terecht? Wat zijn de nieuwste inzichten? Wat moet je weten? Ontdek wat er in Arnhem en omgeving allemaal gebeurt wat betreft dagbestedingen.

  • 18 april: Rouw, verlies en afscheid bij dementie

Bij dementie raak je tijdens het hele proces langzaam maar zeker je naaste kwijt. Dat brengt veel emoties met zich mee. Kun je alleen rouwen na een overlijden?

Maar ook kan het overlijden van je naaste het moeilijke einde van een heftige periode zijn, of mis je juist de mantelzorgtaken en weet je met jezelf geen raad meer. Hoe geef je het verlies een plek? Hoe ga je daarmee om?

  • 16 mei: Omgaan met weerstand bij dementie

Dementie uit zich bij iedereen anders. Wellicht herken je het bij jezelf of bij iemand uit je omgeving. Hij of zij gedraagt zich sinds de dementie anders dan ervoor. Welke veranderingen in gedrag komen vaak voor bij dementie en wat kun je als naaste betekenen?

  • 20 juni: Bewegen in de dagelijkse praktijk bij dementie

We weten allemaal dat bewegen belangrijk is. Dit geldt zeker ook voor mensen met dementie. Maar hoe krijg je als mantelzorger je naaste met dementie aan het bewegen als die daar totaal geen zin in heeft?

 

Locatie: De Geheugensteun, MFC/Rozet Bibliotheek Presikhaaf, Laan van Presikhaaf 7.

Tijdstip: programma van 19.30 – 21.30 uur. Zaal vanaf 19.00 uur open.

Vragen en/of aanmelden: alzheimercafe.arnhem@alzheimervrijwilligers.nl of via 06 – 86 81 40 02.

Naar het overzicht