•• Mantelzorgen doe je niet alleen ••

contact

Mantelzorg & corona

De zorg voor een naaste met een ziekte of beperking is intensief, zeker in combinatie met school, werk, vrienden en hobby’s. Door de uitbraak van het coronavirus kan de zorg zwaarder worden. Bijvoorbeeld omdat degene voor wie je zorgt de hele dag thuis is. Veel mantelzorgers maken zich zorgen om de persoon waarvoor ze zorgen. De angst voor besmetting van een kwetsbaar iemand speelt daarbij een rol. Verder kan er sprake zijn van (nog) minder vrije tijd. Ook in de coronatijd geldt: deel je zorg!

Juist in deze tijd heb je als mantelzorger wellicht vragen over jouw situatie of behoefte aan een luisterend oor. Dat begrijpen wij en daarom blijven wij je ondersteunen waar dat kan. 

Zelfzorg is tijdens deze crisis nog belangrijker dan het al is in normale tijden. Het overmand worden door gevoelens van onmacht, boosheid of verdriet is normaal voor een situatie zoals deze. Door jezelf deze gevoelens toe te staan en niet in te slikken, zorg je al voor jezelf. Zoek naar een manier om de gevoelens te uiten zonder jezelf of de ander pijn te doen en bovenal, voel je niet schuldig.

Hoe doe je dat? Vier tips:

  • Spreek een belmoment af met een goede vriendin, familielid of collega die naar je luistert
  • Neem de tijd om naar een favoriet lied te luisteren of drink met aandacht een kop thee
  • Zoek een ruimte waar je alleen kunt zijn wanneer je jezelf niet goed voelt. Als je het fijn vindt,
    schrijf het van je af
  • Combineer je mantelzorg met werk, bespreek dan je thuissituatie met je leidinggevende, team of collega. Durf om hulp en begrip te vragen als het werk even niet wil in deze situatie

Mantelzorgladder

Merk je dat voor jou de zorg te zwaar wordt in deze coronatijd? Dan kun je in 5 stappen extra hulp inschakelen.

Stap 1: wat kunnen jij en mensen uit je omgeving zelf doen?

Mantelzorg kan veel van je vragen: tijd, energie en het kan lichamelijk zwaar zijn. Daarom is het goed om zorg te delen met anderen om je heen. Hulp vragen kan lastig zijn. Daarom lees je hier een aantal tips over hulp vragen in je omgeving. Lukt het je niet om zelf de stap te zetten? MVT kan met je meedenken.

Stap 2: hulp van vrijwilligers en buurtgenoten

Heb je geen of onvoldoende mensen in de buurt die je kunnen helpen? Dan kan een vrijwilliger of buurtgenoot je wellicht helpen. In Arnhem kun je dan terecht bij Voor Elkaar In Arnhem.

Stap 3: hulp en ondersteuning vanuit de gemeente (Wmo)

Als je meer hulp nodig hebt dan je omgeving en vrijwilligers kunnen bieden, dan kun je bij je wijkcoach aankloppen. De gemeente onderzoekt dan samen met jou en je naaste naar passende ondersteuning. Dit kan praktische ondersteuning zijn, zoals hulp in het huishouden, maar ook andere vormen van ondersteuning zoals dagbesteding of vervangende zorg. Wat voor jou het beste past, hangt af van de situatie van jou en degene voor wie je zorgt.

Stap 4: verpleging en verzorging aan huis

Is er meer zorg nodig dan wat je vanuit de gemeente krijgt? Dan kan je bij huisarts of de wijkverpleegkundige vragen om meer zorg thuis. 

Stap 5: tijdelijk verblijf (bij crisis)

Wordt de zorg je te zwaar en heb jij tijd nodig om bij te komen? Neem dan contact op met je huisarts of wijkverpleegkundige om samen te kijken naar de mogelijkheden. Misschien ben je al  geholpen met extra zorg thuis of kan je naaste tijdelijk ergens logeren.

Veelgestelde vragen

Op de site van MantelzorgNL lees je veelgestelde vragen over mantelzorg en corona, ondersteuning en over testen en beschermingsmiddelen. 

De laatste update lees je hier.
PBM's

Meer weten over Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) voor mantelzorgers.

Bekijk nu

Praktische tips

Hoe werkt videobellen? En wat kan ik nog wel voor leuke dingen doen?

Je leest het hier

Ondersteuning in Arnhem

Om de ondersteuning tijdens corona zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, hebben Arnhemse organisaties voor sociaal werk, zoals MVT maar ook de gemeente, Rijnstad, SWOA en vele anderen de handen ineengeslagen met als resultaat: Voor Elkaar in Arnhem.

Heb je ondersteuning nodig? Neem dan contact op via het centraal Arnhems telefoonnummer voor praktische hulpvragen en contactverzoeken: 026-3127702. Informatie voor professionals

Via deze link vind je meer informatie over hoe jij als professional de mantelzorger kunt ondersteunen tijdens deze pandemie.

Lees meer

  • Mantelzorg & Corona